Zapad POBESNEO: Putin šalje Srbiji oružje kojim je Sirija obarala američke rakete

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Apr.2018, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapad POBESNEO: Putin šalje Srbiji oružje kojim je Sirija obarala američke rakete

Strahuju od ruskog vojnog naoružanja

Srbija će biti sigurnija od avgusta, kada se očekuje da će nam Rusija isporučiti raketni sistem BUK, što je razbesnelo NATO i Zapad. Koliko je njegova moć, pokazalo se nedavno u Siriji, kada je vojska Bašara al Asada od 103 projektila kojima su ih gađali Amerikanci ovim sistemima uspela da obori čak 71 raketu.

Pročitajte i:

Pored toga Srbija bi u zaštiti svog neba mogla da računa i na isporuku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << PVO sistema poput S-125 i S-200, koji su, iako iz starije generacije naoružanja, baš u Siriji dokazali da mogu biti i te kako korisni.

- Srbiji ne treba oružje za bilo kakav napad, već samo za odbranu naše teritorije. Trenutno ne možemo da se pohvalimo modernom protivvazdušnom odbranom s obzirom da raspolažemo raketnim sistemima još iz vremena Sovjetskog Saveza: “Strela”, “Kub”, i “Neva”. Ukoliko za tri-četiri meseca, uz BUK uspemo da ugovorimo i nabavku sistema S-125 ili S-200, svakako bi nam oprema bila značajno modernizovana - navodi izvor.

O nabavci PVO sistema predsednik Aleksandar Vučić pregovarao je sa predsednikom Vladimirom Putinom.

- Srbija deo naoružanja mora da nabavi, ali nije realno da previše toga kupimo. Razgovori su još u toku - rekao je tada Vučić.

Sprekulisalo se i da bi Beograd mogao da nabavi moderan sistem S-300, koji bismo uzeli iz Belorusije, ali, kako se ocenjuje, i sa ovim što je Asad koristio mogli bismo da čuvamo mir i zaštitimo našu zemlju.

Sirijski predsednik Bašar al Asad nije krio zadovoljstvo ruskim naoružanjem, te je svima koji su pogrdno govorili o zastareloj opremi kojom se njegova zemlja branila od američkih raketa tomahavk kratko odbrusio:

- Od devedesetih smo u američkim filmovima gledali rusko oružje kao “zastarelo”. A sada vidimo ko je zaista zastareo.

Pukovnik u penziji Ljuban Karan dodaje da naši PVO sistemi nisu lošiji od sirijskih, a da bi uskoro mogli biti i bolji.

- Uspeh sirijske vojske je fantastičan jer su koristili zastarele PVO sisteme. Verujem da su Rusi blagovremeno dostavili Sirijcima obaveštajne i radarske podatke. Samo to objašnjava ovako visok učinak zastarelog PVO. Mišljenja sam da i te kako možemo da se branimo time - zaključuje Karan.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.