Zajedničke vojne vježbe Turske i Saudijske Arabije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Feb.2016, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajedničke vojne vježbe Turske i Saudijske Arabije

Turske i saudijske zračne snage počele su petodnevne zajedničke vojne vježbe iznad Turske u trenutku kad obje zemlje namjeravaju intenzivirati svoje operacije protiv pripadnika iz Islamske države Iraka I Levanta u Siriji.

Šest saudijskih aviona F15 učestvuje u vježbama, koje su ranije planirane i održavaju se na području Konija u centralnoj Turskoj, saopćio je Generalštab turske vojske.

Ti manevri su počeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << nekoliko dana nakon izjave šefa turske diplomatije Mevluta Čavušolua da bi Ankara i Rijad mogli započeti kopnenu vojnu intervenciju u Siriji.

Turska i Saudijska Arabija podržavaju sirijske pobunjenike i zalažu se za odlazak sirijskog predsjednika Bašara el-Asada s vlasti.

Odnosi između te dvije zemlje su se znatno poboljšali posljednjih mjeseci nakon tenzija zbog uloge Saudijske Arabije u svrgavanju 2013. godine egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, iz Muslimanskog bratstva bliskog Turskoj.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.