Zaharova: Po kojem osnovu i uz čiju saglasnost se nalaze američke snage u Siriji?

Izvor: Vostok.rs, 23.Avg.2018, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaharova: Po kojem osnovu i uz čiju saglasnost se nalaze američke snage u Siriji?

Ako SAD žele da povežu saradnju sa Rusijom u Siriji uz povlačenje iranskih snaga iz ove zemlje, Sjedinjene Države bi trebale početi sa povlačenjem sopstvenih snaga, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Gde, kako i sa kojim ciljem se nalaze američke snage u Siriji. Po kojem osnovu i uz čiju saglasnost? To je apsolutno izvan svih zakonskih propisa i okvir. Kada očekujete ispunjenje međunarodnih pravnih obaveza od drugih, morate prvo početi od sebe. U kontekstu regulisanja situacije u Siriji, nužno je još jednom postaviti pitanje SAD-u, konkretnim predstavnicima, koji daju takve izjave - po kojem osnovu se tamp nalaze oružane snage SAD, kakvu ulogu igraju?", upitala je Zaharova na brifingu.

Ranije je Džon Bolton, savetnik za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa rekao da je spreman da razgovara sa Moskvom o aspektima obnove Sirijske Arapske Republike pod uslovom da se iranske snage povuku iz ove zemlje.

Zaharova je takođe saopštila da se teroisti kriju u kampu za izbeglice Rukban na granici sa Jordanom, koristeći ih, uz znanje američkih snaga, kao živi štit.
 
„U najveći kamp za privremeno raseljena lica Rukban u blizini granice sa Jordanom sirijske vlasti i UN i dalje nemaju pristupa. Među civilima koji su tamo faktički taoci kriju se, koristeći ih kao živi štit, teroristi, koji koriste i teško naoružanje. Sve to se dešava, nažalost, i mi imamo informacije koje potvrđuju da se to radi sa znanjem američkih vojnika koji kontolišu zonu od 55 kilometara oko nelegalne baze u Tanfu na sirijskoj teritoriji“, rekla je Zaharova.

Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut
 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.