ZEMLJA KOJA VENE Kako su suše, represija i strani interesi razorili Siriju

Izvor: Blic, 25.Sep.2015, 06:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZEMLJA KOJA VENE Kako su suše, represija i strani interesi razorili Siriju

Sirija već četiri godine vene zbog krvavog građanskog rata. Skoro četiri miliona ljudi napustilo je zemlju, dok je osam miliona raseljeno unutar granica. Pobunjenici, koje podržavaju SAD, pokušavaju da sruše sa vlasti predsednika Bašara al-Asada, Rusi i Iranci ga podržavaju, Turska pokušava da eliminiše Kurde, a svi se navodno bore protiv Islamske države.

Moćni Asadovi prijatelji

Snage Bašara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << al-Asada, odnosno vojska države Sirije, trenutno pod kontrolom drže oko 25 procenata teritorije zemlje.

Protivnici drže daleko veći deo, ali Asadu to ne predstavlja nerešiv problem sve dok dobija pomoć od svojih prijatelja.

Rusija snažno podržava sirijskog predsednika, u čijoj zemlji već ima jednu bazu u pomorskoj bazi Tartus, koja je i te kako važna u strateškom smislu. Kremlj Siriji šalje oružje, i na taj način postavlja se kao rival Vašingtonu koji već četiri godine finansira i obučava sirijske pobunjenike.

Takođe, tu je i Iran, najveća šiitska država na svetu. Iranci se boje da će Sirija pasti u ruke sunitskih pobunjenika, koje pored SAD podržava i njihov "zakleti neprijatelj" Saudijska Arabija.

Iran sada može mnogo više da pomaže Siriji i Asadu  s obzirom da su zemlji ukinute sankcije, te da su prihodi od sada neograničene proizvodnje nafte daleko veći.

Ono što na neki način "vezuje ruke" SAD je činjenica da se i Rusija i Iran snažno bore protiv Islamske države, te da im je to glavni razlog za obrazloženje svoje pomoći Bašaru al-Asadu.

Ipak, i jedni i drugi znaju da se borba protiv ISIS-a pretvorila u njihovo globalno odmeravanje snaga, u kojem svako ima sopstvenu računicu i interes.

Rat na dva fronta i promašena taktika

I Iran i Rusija pomažu Asadu u ratu protiv Islamske države, ali i u borbi za očuvanje predsedničke fotelje.

Sa druge strane, Zapad takođe želi da smakne ISIS, ali ne po cenu toga da Asad ostane na vlasti. Amerikanci žele da ubiju "dve muve jednim udarcem", te treniraju i finansiraju sirijske pobunjenike koji se istovremeno bore i protiv Asada i protiv ISIS-a.

Takva taktika se za sada pokazala kao potpuni promašaj: niti su naudili Islamskoj državi, niti su srušili Asada. Jedino su uneli dodatnu nestabilnost u zemlju.

Uloga Turske

Turska je jedina čolanica NATO alijanse koja deli granice sa Sirijom i Irakom. Umesto da svoju vojnu moć iskoriste za rušenje Islamske države, Turska se više koncentirše na bombardovanje položaja Kurda, koje smatra svojim glavnim neprijateljima.

Do kraja avgusta, Redžep Tajip Erdogan je naredio 300 vazdušnih napada na položaje Radničke partije Kurdistana. Na Islamsku državu - tri.

U ratu u Siriji svako ima svoju računicu: Turci žele da praktično istrebe Kurde, Iran želi da pobedi sirijske pobunjenike koje plaćaju SAD i Saudijska Arabija, Amerikanci žele da sruše Asada dok Rusi žele da ga sačuvaju na vlasti. A svi se navodno bore protiv Islamske države.

"Igranka" bez prestanka, u kojoj najdeblji kraj izvlače oni najnedužniji, koji se sada potucaju po evropskim granicama, u potrazi za samo jednom stvari - mirom.

Ono o čemu se malo priča: Migranti beže od suše

Iako pobunjenici već godinama rade na svrgavanju Asadovog režima, to nije bilo dovoljno za izbijanje rata. Veliku ulogu u sirijskom haosu imale su i klimatske promene. Do 2011, u razmaku od pet godina, veliki deo Sirije pogodila je nazapamćena suša.

Veliki procenat stoke je uginuo, govori se o 60-85 odsto. Takve okolnosti navele su stanovništvo da napušta selo i migrira ka gradovima.

Svoja imanja izgubio je veliki broj poljoprivrednika, skoro milion. Pri takvom talasu migracije, u gradovima je došlo do manjka posla.

Tada je izbio incident kada je nekoliko mladih ispisalo pogrdne grafite protiv vlasti, nakon čega ih je policija uhapsila, što je bio okidač za erupciju nezadovoljstva i početak protesta. To je postalo plodno tle za pobunjenike i išlo u prilog njihovoj težnji da sruše Asada, ali i Islamskoj državi koja je u svom tom haosu pustila pipke širom zemlje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.