ZAOKRET U ODNOSIMA SIRIJE I SAD? Ekspert tvrdi, Bajden može da ispravi greške svojih prethodnika

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Dec.2020, 15:29

ZAOKRET U ODNOSIMA SIRIJE I SAD? Ekspert tvrdi, Bajden može da ispravi greške svojih prethodnika

Novi koraci Vašingtona

Bivši visoki zvaničnik u administraciji Donalda Trampa učestvovao je na onlajn sastanku zajedno sa timom izabranog predsednika Džoa Bajdena.

Tema sastanka, između ostalog, bila je stanje u borbi protiv ISIS-a i prisustvu Amerike u Siriji i Iraku.

Trampov bivši specijalni izaslanik za Siriju i Globalnu koaliciju za borbu protiv ISIS-a, Džejms Džefri, dao je svoju procenu političke i bezbednosne situacije u Siriji. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Očekuje se da će Bajden i njegov državni sekretar Antoni Blinken ispraviti nešto od onoga što administracija Baraka Obame nije uspela da postigne u Siriji.

Tokom predizbornog govora u američkoj državi Ajovi u oktobru, Bajden je Trampovu odluku o povlačenju američkih trupa iz Sirije opisao kao potpuni neuspeh, napominjući da će Sirijce ostaviti otvorenima za napade i naglašavajući važnost podrške sirijskim Kurdima.

Ranije ove godine, Blinken, koji je bio zamenik Obaminog savetnika za nacionalnu bezbednost, priznao je da je Obamina administracija zakazala u Siriji, ali i oštro kritikujući Trampovu administraciju zbog "celokupnog povlačenja" iz zemlje.

- Nismo uspeli da sprečimo stravičan gubitak života. Nismo uspeli da sprečimo masovno raseljavanje ljudi iz Sirije - rekao je u maju za "CBS Njuz".

Blinken je naglasio da se situacija u Siriji pogoršala, dodajući da je Trampova administracija izgubila sve preostale poluge moći u Siriji kako bi pokušala da ostvari neki pozitivniji ishod.

Bajdenov bliski saveznik, senator Kris Kuns, rekao je da podržava kontinuirano prisustvo američkih trupa na terenu u Siriji i Avganistanu kako bi zadržali kapacitet i sprečili da se terorističke organizacije, poput ISIS-a i Al-Kaide, ponovo pojave i pokrenu napade.

Bajden je znao da daje slične izjave, govoreći da će se ovi ratovi zauvek završiti. Izrazio je podršku povlačenju američkih trupa, ali izrazio i zabrinutost zbog ISIS-a.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.
Pogledaj vesti o: Sirija,   Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.