Vojska raketirala predgrađa Damaska

Izvor: RTS, 22.Avg.2013, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska raketirala predgrađa Damaska

Dan posle optužbi opozicije da upotrebljava hemijsko oružje, sirijska vojska bombardovala predgrađa Damaska. Francuska upozorila da zbog napada hemijskim oružjem, međunarodna zajednica može da reaguje silom. Svetska javnost traži da inspektori UN dobiju pun pristup svim lokacijama.

Vojska sirijskog predsednika Bašara el Asada bombardovala je predgrađa Damaska koja su pod kontrolom pobunjenika, i to dan posle optužbi sirijske opozicije da je vojska u jučerašnjim napadima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << upotrebila hemijsko oružje.

Vojska je minobacačkim raketama napadala istočna predgrađa prestonice, Džobar i Zamalka, tvrde sirijski opozicioni aktivisti, prenela je agencija Rojters.

Ta predgrađa deo su područja poznatog kao Guta, koje je prema tvrdnjama opozicije, sirijska vojska u sredu napala bojnim otrovima, a između 500 i 1.300 ljudi je poginulo u tim napadima. Sirijska vlada negira da je upotrebljeno hemijsko oružje.

U napadima na udaru se našlo i severno predgrađe Kabun, saopštili su aktivisti.

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus rekao je da međunarodna zajednica može da reaguje i silom, ukoliko se ispostavi da je sirijska vojska koristila hemijsko oružje, "ali nema govora da će poslati vojnike na teren".

SAD, Nemačka, Velika Britanija i Francuska su među 35 država koje su zatražile da istražitelj Ujedinjenih nacija Ake Selstrom, čiji se tim trenutno nalazi u Siriji, istraži taj incident što je pre moguće, kao da inspektori UN imaju "pun pristup".

Međutim, Rusija i Kina su se usprotivile formulaciji kojom bi se zahtevala istraga UN.

Zvanični Teheran je odbacio tvrdnje da je sirijski režim, njihov glavni saveznik u regionu, koristio hemijsko oružje. Zvaničnici Irana su istakli da su, u slučaju da se te tvrdnje ipak pokažu tačnima, pobunjenici verovatno za to odgovorni, objavila je zvanična iranska novinska agencija IRNA.

Organizacije "Hjuman rajts voč" i "Amnesti internešenel" zatražile su od sirijske vlade da omogući pristup lokacijama navodne upotrebe hemijskog oružja u istočnim predgrađima Damaska inspektorima Ujedinjenih nacija za hemijsko oružje, koji se već ionako nalaze u sirijskoj prestonici.

Stručnjaci UN-a treba da dobiju neograničen pristup svim lokacijama u cilju istrage tog i bilo kojeg drugog incidenta korišćenja hemijskog oružja", izjavila je zamenica direktora "Amnestija" za Bliski istok i Severnu Afriku, Hasiba Hadž Sahrauj i naglasila da ukoliko se uspostavi da su navodi o napadu tačni, to biti jednako ratnom zločinu.

Organizacija "Hjuman rajts voč" je istakla da su izveštaji koje je njihovo osoblje čulo od svedoka sa lica mesta u Siriji "konsistentni sa upotrebom hemijskog oružja".

U sukobima, koji su Siriji počeli u martu 2011. godine, poginulo je više od 100.000 ljudi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iran ne veruje da je upotrebljeno hemijsko oružje

Izvor: Akter, 22.Avg.2013

Vlasti Irana odbacile tvrdnje opozicije u Siriji da su snage sirijskog predsednika Bašara el Asada koristile hemijsko oružje u sredu

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.