Više tražimo azil i od Sirijaca

Izvor: BKTV News, 17.Sep.2013, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više tražimo azil i od Sirijaca

Građani Srbije su u avgustu podneli najveći broj zahteva za azil u Nemačkoj, saopštilo je nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova, navodeći najnovije podatke Saveznog zavoda za migracije i izbeglice, prema kojima su građani Srbije u prošlom mesecu podneli 1.170 zahteva za azil.
Građani Srbije su se tako našli ispred građana Ruske Federacije, odakle je stiglo 1.096 molbi i Sirije sa 1.021 zahtevom.
Statistika pokazuje >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << tendenciju rasta zahteva za azil građana Srbije, navodi se u saopštenju.
Građani Srbije su, naime, u junu ove godine podneli 525 zahteva za azil, u julu 957 i u avgustu 1.170 molbi za azil i tako se od trećeg mesta u julu popeli na prvo mesto u avgustu mesecu.
Građani Kosova, koje statistika posmatra odvojeno od Srbije, poneli su u avgustu 470 zahteva za azil i nalaze se na šestom mestu – posle Srbije, Rusije Federacije, Sirije, Makedonije i Avganistana.
Kada je reč o građanima Kosova i tu postoji tendencija rasta azilanata od juna, kada je podneto 228 zahteva, dok je u julu podneto 412, a u avgustu 470 zahteva.
U periodu od januara do avgusta ove godine građani Srbije su se, po ukupnom broju zahteva, našli na trećem mestu, a Kosovo na devetom.
Najveći broj zahteva za azil tom periodu podneli su građani Ruske Federacije -12.672, zatim je na drugom mestu Sirija sa 6.549 i Srbija na trećem mestu sa 4.840 zahteva, dok je Kosovo na devetom mestu sa ukupno 1.916 zahteva.
Ukupno gledano u Nemačkoj raste broj zahteva za azil i u avgustu je podneto 9.052 zahteva, što je za čak 81 odsto više nego u istom mesecu 2012. godine.
Kada je reč o ukupnom broju lažnih azilanata iz Srbije u EU, Predsednik vladine Komisije za praćenje bezviznog režima sa Evropskom unijom general Nenad Banović rekao je juče Tanjugu da je naša zemlja preduzela mere kako bi se broj azilanata značajno smanjio i da je njihov broj sada minimalan u svim zemljama osim u Nemačkoj koja nije ukinula visoka socijalna davanja tražiocima azila.
Komentarišući odluku kojoj je Evropski parlament praktično omogućio privremeno uvođenje viza državama iz kojih dolaze lažni azilanti, Banović je rekao da je Srbija tokom protekle tri godine smanjila broj lažnih azilanata za oko 10.000 i poručio da je situacija s lažnim azilantima koji zloupotrebljavaju viznu liberalizaciju “sada pod kontrolom”.
“Vlada Srbije drži situaciju pod kontrolom i to što je Evropski parlament usvojio izmenu regulative 539 ne treba da nas brine. Statistika kojom raspolažemo pokazuje da je u svim zemljama broj azilanata minimalan, osim u Nemačkoj, koja zbog visokih socijalnih davanja i dalje ostaje destinacija osobama koje zloupotrebljavaju viznu liberalizaciju”, rekao je Banović.
Prema zvaničnim podacima u prvih šest meseci ove godine iz Nemačke je vraćen 3.571 lažni azilant, iz Švedske 863, Danske 354, Belgije 207, Švajcarske 180 i Luksemburga 26 lažnih azilanata, a Banović navodi da je sa graničnih prelaza od početka procesa zaštite vizne liberalizacije vraćeno oko 6.000 državljana Srbije koji nisu ispunjavali uslove za izlazak iz zemlje.
Izvor: Akter
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.