Veliki povratak Sirije na scenu

Izvor: B92, 07.Maj.2023, 22:57

Veliki povratak Sirije na scenu

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Arapske lige usvojili su danas odluku o vraćanju Sirije u članstvo u toj organizaciji.

Odluka koja je usvojena kao rezultat regionalnih nastojanja da se normalizuju odnosi sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom, doneta je na ministarskom sastanku iza zatvorenih vrata u sedištu Arapske lige u Kairu, preneo je Rojters.

Članstvo Sirije u Arapskoj ligi je suspendovano 2011. godine posle gušenja u krvi protesta protiv Asada, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su doveli do razornog građanskog rata.

Mnoge arapske zemlje su zatim povukle diplomatske predstavnike iz Damaska, podseća britanska agencija.

U poslednje vreme je nekoliko arapskih država, uključujući Saudijsku Arabiju i Egipat, organizovalo bilateralne posete i sastanke sa Damaskom, iako su neke, poput Katara, protiv pune normalizacije odnosa dok se ne nađe političko rešenja za konflikt u Siriji.

I dalje se među arapskim zemljama traži konsenzus za upućivanje poziva Asadu na samit Arapske lige 19. maja u Rijadu, na kojem bi bilo reči o koracima ka normalizaciji odnosa.

Sirijski predsednik Bašar al-Asad može da prisustvuje samitu Arapske lige "ako to želi", rekao je danas generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Geit, nakon što je Sirija ponovo primljena u tu organizaciju.

Odgovarajući na pitanje da li bi Asad mogao da učestvuje na samitu u Saudijskoj Arabiji 19. maja, Geit je rekao "ako želi, može, jer Sirija je, počev od ovog događaja, puni član Arapske lige", prenosi Rojters.

"Od sutra ujutru, imaju pravo da zauzmu svoje mesto u Ligi. Ukoliko pozivnica stigne od zemlje domaćina samita, a Asad ima želju da dođe, on će učestvovati", izjavio je Geit na konferenciji za novinare u Kairu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.