VS želi da učestvuje u razminiranju u Siriji, ali tek od 2018

Izvor: RTS, 25.Apr.2017, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"VS želi da učestvuje u razminiranju u Siriji, ali tek od 2018"

Vojska Srbije želi da učestvuje u operacijama uklanjanja mina u Siriji – uključujući i grad Palmiru – ali trenutno za to nema kapaciteta, rekao je ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević posle sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom u Moskvi, na marginama Šeste moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti. Šojgu je, u razgovoru >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa Đorđevićem, izjavio da Moskva i Beograd potvrđuju zainteresovanost za razvoj saradnje u vojnoj i vojnotehničkoj sferi.
Ruska agencija Tas je ranije prenela da je ministar Đorđević, posle sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom, potvrdio spremnost VS da učestvuje u razminiranju u Siriji.

U Ministarstvu odbrane Srbije za Tanjug su precizirali da je Đorđević, na pitanje ruskih novinara da li je sa Šojguom razgovarao o razminiranju u Siriji, rekao da srpska vojska ima dobru volju, ali da trenutno za to nema kapacitete.
"Izrazili smo dobru volju, ali u ovom trenutku mi nemamo kapacitet i iskustvo da u tome učestvujemo. Međutim, spremni smo da idemo na obuku i da se potom uključimo, a to je preliminarno 2018", rekao je Đorđević.
Kako je prenela ruska agencija, neophodno je, prema Đorđevićevim rečima, postarati se da srpske i ruske oružane snage budu zajednički predstavljene u međunarodnoj areni.
Ruski ministar odbrane je tokom konferencije, u razgovoru sa Đorđevićem, izjavio da Moskva i Beograd potvrđuju zainteresovanost za razvoj saradnje u vojnoj i vojnotehničkoj sferi.
"Naši redovni sastanci potvrđuju još jednom našu posvećenost unapređenju saradnje koja je uspostavljena i uspostavlja se među nama kako u vojnoj tako i u vojnotehničkoj sferi", rekao je Šojgu, a prenosi Sputnjik.
Prema rečima ruskog ministra, Rusija u Srbiji vidi pouzdanog, proverenog partnera koji se takođe vodi osnovnim principima međunarodne bezbednosti.
"Nažalost, svet nije mirniji, stabilniji i događaji poslednjih decenija, povezani sa obojenim revolucijama i raznim vrstama invazija i nasilnog obaranja rukovodstava zemalja, ni do čega dobrog nisu doveli", dodao je ruski ministar odbrane.
Pobeda Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima u Srbiji pojačala je ubeđenje Rusije da će prijateljski i partnerski odnosi jačati, dodao je Šojgu, prenosi Sputnjik.
"Molim vas da ga pozdravite i poželite mu mnogo uspeha", dodao je ruski ministar.
Rusija je u periodu od 2. do 10. marta oslobodila Palmiru od Islamske države, a ruski Generalštab je saopštio da je prva grupa od 200 ruskih stučnjaka za razminiranje stigla u grad.
Dvojica ministara analizirali su i dosadašnju, kao i perspektive buduće bilateralne vojne saradnje, uz konstataciju da se odnosi u oblasti odbrane unapređuju uprkos kompleksnom okruženju, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Đorđević i Šojgu saglasili su se da Srbija i Rusija brižljivo štite svoje odnose definisane Deklaracijom o strateškom partnerstvu.
Ministar Šojgu je čestitao Aleksandru Vučiću izbor za predsednika Srbije, naglasivši da će njegov dolazak na mesto vrhovnog komandanta Vojske Srbije biti garant za očuvanje i napredak kvaliteta uspostavljenih odnosa.
Đorđević je rekao da je Srbija posvećena vojnoj neutralnosti, te naglasio da napredak u pristupnim pregovorima za punopravno članstvo u EU nikako ne umanjuje saradnju koju ostvarujemo sa Ruskom Federacijom.
Srbija je veoma zainteresovana za proširenje saradnje sa ODKB u ovoj i narednim godinama, te je Đorđević potvrdio nameru da se aktivnost u toj organizaciji podigne sa nivoa posmatrača na nivo aktivnog učesnika, već od septembra 2017. godine, kada će u Kazahstanu pripadnici Vojske Srbije aktivno učestvovati u vežbi "Neraskidivo bratstvo 2017".
Đorđević je rekao da je Srbija spremna da prihvati i organizaciju Omladinskog foruma na temu "Aktuelni problemi obezbeđenja evroazijske bezbednosti", te je zahvalio ministru Šojguu na ponudi za školovanje srpskih kadrova u Sibirskom institutu za obuku kadrova za borbu protiv narkotika. 
Učešće na predloženim aktivnostima razmotriće se u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, potvrdio je Đorđević.
Srpski ministar odbrane zahvalio je ruskom kolegi na pozivu za njegovo učešće na Međunarodnom vojnotehničkom forumu "Armija 2017", kao i na sveukupnoj podršci koju Rusija pruža Srbiji.
Pomoć koju Rusija pruža Srbiji u borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta na prostoru Kosova i Metohije jeste od izuzetne važnosti za nas, posebno u trenucima sve grubljeg ugrožavanja naših nacionalnih interesa, rekao je Đorđević.
Đorđević je istakao da i pored pojedinih neumesnih izjava koje dolaze iz susedstva, Srbija kao najveća država i lider u regionu nastavlja da bude promoter stabilnosti u tom delu Evrope.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpska vojska ide u Siriju?

Izvor: Mondo, 25.Apr.2017

Vojska Srbije želi da učestvuje u operacijama uklanjanja mina u Siriji, uključujući i grad Palmira, rekao je ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević posle sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom u Moskvi...Foto: Beta/Ministarstvo Odbrane Srbije/Darimir Banda..Đorđević se sa Šojguom...

Nastavak na Mondo...

VOJSKA SRBIJE IDE U SIRIJU: Naši vojnici sa Rusima na specijalnom zadatku?

Izvor: Telegraf.rs, 25.Apr.2017

Vojska Srbije želi da učestvuje u operacijama uklanjanja mina u Siriji, uključujući i grad Palmiru, rekao je ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević posle sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom u Moskvi, na marginama Šeste moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti. Šojgu...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.