Izvor: Nezavisne Novine, 05.Dec.2016, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utihnuli tvitovi sedmogodišnje djevojčice iz Alepa

ALEP - Tvitovi sedmogodišnje djevojčice iz istočnog Alepa koji su privukli pažnju svjetske javnosti prestali su nakon žestoke ofanzive sirijske vojske, piše BBC.

Kako navode, Bana Alabed je uz pomoć svoje majke koja je profesorka engleskog, tvitovala o životu u Alepu pod ratom.

Međutim, njen Tviter nalog izbrisan je u nedjelju kada su sirijske trupe ušle dalje u gradu, a u posljednjem tvitu koji ne pisala njena majka Fatemah se navodi: „Sigurni smo sada da >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << će nas vojska zarobiti. Vidjećemo se nekog drugog dana, dragi svijete. Pozdrav – Fatemah“.

Alep, drugi po veličini grad u Siriji, tokom sukoba u toj zemlji podjeljen je na dva dijela. Istočni dio kontrolišu pobunjenici, a zapadni snage odane predsjedniku Bašaru al Asadu.

Sirijska vojska je trenutno u velikoj ofanzivi na istočni dio i osvaja kvart po kvart.

BBC navodi da je Tviter nalogu Bane Alabed imao više od 100.000 pratilaca, kao i da su na njemu pisale i ona i njena majka.

Majka devojčica je u intervjuu za BBC u oktobru rekla da im je cilj da “svijet čuje njihov glas“.

Tvitovale su o svakodnevnom životu u ratu, u jednom tvitu iz novembra navodi se da im je kuća pogođena i da su “vidjeli smrt i zamalo umrli“, u drugom da joj je ubijena drugarica, a u jednom video snimku na kojem se vidi ona sa braćom kaže: „Crtanje sa braćom prije nego što avioni dođu“.

Osim toga, BBC navodi da su tvitovi Bane Alabed “da voli da čita da zaboravi rat“ privukli pažnju autorke knjiga o Hariju Poteru Džoane Rouling koja joj je u elektronskoj verziji sve što je napisala o mladom čarobnjaku.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.