Uništene zalihe za hemijsko oružje

Izvor: B92, 21.Maj.2014, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uništene zalihe za hemijsko oružje

Damask -- Sirijske zalihe glavne hemikalije - izopropranol, korišćene za proizvodnju smrtonosnog nervnog agensa sarina, su uništene.

U saopštenju zajedničke misije OPCW - UN koja nadgleda uništavanje sirijskog hemijskog arsenala je navedeno i da je sada u Siriji preostalo 7,2 odsto materijala za hemijsko oružje koji čeka brzo uklanjanje radi daljeg uništavanja, kao i da zajednička misija apeluje na sirijske vlasti da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što pre preduzmu te mere.

Na osnovu dogovora SAD-Rusija sklopljenog prošle godine, Sirija je potpisala konvenciju o hemijskom oružju - CWC (Chemical Weapons Convention) i pristala je da preda ceo arsenal hemijskog oružja do 30. juna ove godine.

Dogovor je usledio nakon napada sarinom u avgustu kada je usmrćeno oko 1.400 ljudi na području u blizini Damaska koga drži opozicija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.