Ubijeno 27 civila u vazdušnim napadima u Siriji

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jun.2016, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijeno 27 civila u vazdušnim napadima u Siriji

Najmanje 27 civila ubijeno je danas u više vazdušnih napada u provinciji Idlib, koja je pod kontrolom ogranka Al Kaide u Siriji i njegovih saveznika, javila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Najmanje 21 civil, uključujući petoro dece, poginulo je u vazdušnim napadima na pijacu u Idlibu, glavnom gradu istoimene provincije na severozapadu Sirije koja je pod kontrolom Fronta al Nusra, ogranka Al Kaide >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u Siriji i njegovih saveznika pobunjenika, navela je ta organizacija.

"Vojni avioni sproveli su ovaj masakr u kome je ubijen najmanje 21 civil, uključujući i petoro dece, na popularnoj pijaci u Idlibu", saopštila je Opservatorija.

U drugom vazdušnom napadu danas u gradu Maret al Njuman, takođe u provinciji Idlib, pogođena je stambena zgrada i tada je poginulo šestoro ljudi, uključujući majku i četvoro dece koji su zarobljeni u ruševinama, prenela je Opservatorija.

Opservatorija nije mogla da utvrdi da li su vazdušne udare izvele sirijske vojne snage ili ruski avioni.

Od marta 2015. ta oblast nije pod kontrolom sirijskih vlasti i svakodnevno je meta vazdušnih napada sirijske vojske ili njenih ruskih saveznika, navodi agencija Frans pres.

Opservatorija, koja ima veliku mrežu saradnika na terenu, objavila je video snimak koji pokazuje izgorela kola, razbacane gajbice povrća među šutom i vatrogasce koji pokušavaju da ugase požar.

U napadima na isti grad Idlib 31. maja najmanje 23 civila je ubijeno i desetine je ranjeno. Opservatorija je pripisala te napade Rusiji, ali je Moskva demantovala da su ih izveli njeni avioni.

Provincija Idlib je pod kontrolom Osvajačke armije, koalicije sastavljene od više grupa među kojima i Front al Nusra, i drugih ekstremističkih grupa kao i islamističkih pobunjenika.

Zahvaljujući vazdušne pomoći Rusije, koja je počela vazdušnu kampanju u Siriji u septembru 2015. vlasti iz Damasku uspele su da povrate prevlast u ratu protiv pobunjenika koji žele da svrgnu predsednika Bašara al Asada.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

U vazdušnim napadima u Siriji ubijeno 27 civila

Izvor: Blic, 12.Jun.2016

Najmanje 27 civila ubijeno je danas u više vazdušnih napada u provinciji Idlib, koja je pod kontrolom ogranka Al Kaide u Siriji i njegovih saveznika, javila je Sirijska opservatorija za ljudska prava...Najmanje 21 civil, uključujući petoro dece, poginulo je u vazdušnim napadima na pijacu u Idlibu,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.