UZBUNA! RUSKE SNAGE NA IVICI DA ZAPUCAJU?! Američki borbeni avioni nadleću, preleteli 10 PUTA za 24 SATA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jul.2023, 19:40

UZBUNA! RUSKE SNAGE NA IVICI DA ZAPUCAJU?! Američki borbeni avioni nadleću, preleteli 10 PUTA za 24 SATA!

Oglasila se ruska komanda

Borbeni avioni koalicije predvođene Sjedinjenim Državama narušili su vazdušni prostor Sirije deset puta u protekla 24 sata, izjavio je 13. jula kontraadmiral Oleg Gurinov, zamenik šefa ruskog Centra za pomirenje u Siriji.

- U oblasti Al-Tanf, koja je zona međunarodnog vazdušnog saobraćaja, registrovano je deset narušavanja vazdušnog prostora Sirije i to od strane par borbenih aviona F-15, tri para borbenih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << aviona F-16 i borbenih aviona Rafala - rekao je komandant.

- Štaviše, koalicione snage su 12. jula izvele vežbe koje uključuju korišćenje sistema protivvazdušne odbrane u oblasti Al-Tanf - dodao je ruski vojni zvaničnik. Gurinov je upozorio da akcije koalicije predstavljaju opasan presedan za incidente i nesreće u kojima su civilni avioni leteli iznad Sirije.

Prema rečima komandanta, koalicija predvođena SAD prekršila je protokole o deeskalaciji 13 puta tokom proteklog dana, slanjem svojih dronova u misije iznad Sirije koje nisu koordinisane sa ruskom vojskom.

Ranije ove nedelje, ruski Centar za pomirenje u Siriji prijavio je devet narušavanja sirijskog vazdušnog prostora od strane američkih, francuskih i britanskih borbenih aviona koalicije.

Koalicija predvođena SAD tvrdi da se bori protiv ISIS-a u Siriji. Operacije koalicije u zemlji nisu sankcionisane od strane Damaska, koji je smatra okupatorskom snagom. U međuvremenu, ruska vojska je prisutna po dogovoru sa vladom.

Ponovljena kršenja od strane koalicije dovode do novih tenzija sa Rusijom i mogu na kraju dovesti do velike nesreće.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.