Izvor: Beta, 13.Mar.2014, 01:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN apeluju da se zaštiti kulturno nasledje Sirije

UJEDINJENE NACIJE, 13. marta 2014. (Beta-AFP) - Ujedinjene nacije su u sredu apelovale na zaraćene strane u Siriji da zaštite tamošnje bogato kulturno nasledje koje je u velikoj meri već uništeno posle tri godine gradjanskog rata.

U zajedničkom saopštenju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, medjunarodnog izaslanika za Siriju Lahdara Brahimija i generalne sekretarke UNESKO Irine Bokove, apeluje se na "sve strane" da odmah prestanu da uništavaju i da zaštite bogato kulturno nasledje >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << Sirije.

Troje zvaničnika apeluje na sve trgovce, turiste i carinike da oprezno postupaju sa umetničkim predmetima iz Sirije do kojih dodju, pošto postoji mogushnost da su ukradeni.

"Uništavanje tragova prošlosti lišava buduće generacije bogatog nasledja, širi mržnju i beznadje i umanjuje šanse za pomiranje", zaključuje se u saopštenju UN.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.