UN: Međunarodni razgovori o sirijskoj ustavnoj reformi

Izvor: B92, 15.Jun.2018, 00:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Međunarodni razgovori o sirijskoj ustavnoj reformi

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura najavio je da namerava da organizuje u Ženevi dva međunarodna sastanka o formiranju ustavnog odbora za Siriju.

Kako navodi, na sastanku bi trebalo da budu predstavnici vlasti u Damasku i opozicija.

Taj odbor koji bi bio zadužen da razmatra ustavnu reformu u Siriji glavni je rezultat samita organizovanog krajem januara u Sočiju u Rusiji.

Damask je posle toga odbacio tu ideju koja je ostala mrtvo slovo na papiru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok UN nisu saopštile krajem maja da su dobile spisak predstavnika vlade od 50 imena. Opozicija još nije poslala svoj spisak, rekao je De Mistura.

De Mistura je odlučio da organizuje u ponedeljak i utorak u sedištu UN u Ženevi konsultacije sa visokim predstavnicima Rusije, Irana i Turske, tri zemlje koje su posredovale na sastanku u Sočiju, o formiranju tog ustavnog odbora.

Još jedan međunarodni sastanak biće organizovan u Ženevi, okvirno 25. juna na istu temu, ali u drugom formatu, sastojaće se od male grupe u kojoj će biti SAd, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Saudijska Arabija i Jordan.

De Mistura je rekao da je formiranje ustavnog odbora ključni element za mir u Siriji.

De Mistura je od 2016. bio domaćin devet krugova posrednih pregovora između sirijskih vlasti i opozicije u Ženevi i Beču, na kojima nisu ostvareni rezultati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.