UN: Malo verovatno da će Sirija ostvariti dogovoreni rok

Izvor: Blic, 29.Dec.2013, 00:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Malo verovatno da će Sirija ostvariti dogovoreni rok

Sirija verovatno neće uspeti da do dogovorenog roka, 31. decembra, ukloni iz zemlje celokupan arsenal hemijskog oružja, saopštile su danas Ujedinjene nacije (UN).

Građanski rat u Siriji, logistički problemi i loši vremenski uslovi otežavaju operaciju prevoza hemijskog materijala u luku Latakia, odakle treba da bude transportovan do luke u Italiji i potom na američki brod specijalno opremljenim za uništenje oružje na moru, prenela je agencija AFP.

Diplomate >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u UN su rekle da još uvek nisu konačno dogovoreni neki detalji o uništenju.

UN i Organizacija za zabranu hemijskog oružja saopštile su da je napravljen "važan napredak" u eliminisanju sirijskog hemijskog oružja, ali su pozvale sirijsku vladu na "intenzivira napore" u cilju ispunjenja roka koji je dala međunarodna zajednica, a to je kraj ove godine.

"Pripreme su nastavljene za transport gotovo celokupnog hemijskog materijala iz Sirije u inostranstvo radi uništenja. Ipak, u ovoj fazi, prevoz većeg dela opasnog hemijskog materijala pre 31. decembra je malo verovatan", navedeno je u zajedničkom saopštenju UN i Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

Režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada prijavio je 1.300 tona hemijskog oružja Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, koja je ove godine osvojila Nobelovu nagradu za mir.

Prema vremenskom rasporedu usaglašenom sa SAD i Rusijom, Damask ima rok do 31. decembra da se reši najtoksičnijih hemikalija, a celokupan sirijski hemijski arsenal mora biti uništen do polovine 2014. godine.

Tim sporazumom su sprečeni raketni napadi kojim su SAD pretile nakon što je na stotine ljudi ubijeno otrovnim gasom u predgrađu Damaska 21. avgusta.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.