U eksplozijama u Damasku 55 poginulih

Izvor: Blic, 10.Maj.2012, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U eksplozijama u Damasku 55 poginulih

Sirijsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je u dve snažne eksplozije koje su se jutros dogodile u južnom delu sirijske prestonice Damasku poginulo 55, a ranjeno više od 370 ljudi. To znači da je ovo bio napad sa najvećim brojem žrtava u sirijskoj prestonici od početka pobune protiv predsednika Bašara al-Asada pre 14 meseci, navodi AP. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

U eksplozijama u četvrti Kazaz teško je oštećena zgrada vojne obaveštajne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << službe, prenose svetske agencije.

Eksplozije su se dogodile u 7.50 časova po lokalnom vremenu, kada većina zaposlenih dolazi na posao.

Sirijska vlada je na za napad optužila "teroriste" i saopštila da su većina poginulih civili, dok opozicija tvrdi da iza eksplozija stoji vlast.

Iako je centar Damaska pod kontrolom snaga vernih predsedniku Bašaru el Asadu, u njemu se dogodilo nekoliko bombaških napada, čija su meta bile zgrade i konvoji snaga bezbednosti.

Poslednji veći napad dogodio se 27. aprila, kada je bombaš samoubica aktivirao eksploziv nedaleko od pripadnika snaga bezbednosti. U tom napadu poginulo je devet, a ranjeno 26 osoba.

Sukob u Siriji počeo je u martu 2011, masovnim protestima čiji su učesnici pozvali na političke reforme u zemlji. Režim je odgovorio rasporedjivanjem tenkova i vojske i represijom nad pobunjenicima, koji su se potom naoružali. Veliki broj vojnika je dezertirao.

Prema podacima UN, u sukobima u Siriji poginulo je više od 9.000 ljudi.

Medjunarodna diplomatija za sada ne uspeva da okonča krvoproliće, a UN su isključile mogućnost vojne intervencije slične onoj kojom je sa vlasti zbačen libijski lider Moamer Gadafi.

Bomba pokraj puta u sredu je eksplodirala nekoliko sekundi nakon prolaska konvoja u kojem se nalazio vodja posmatračkog tima UN Robert Mud, što ilustruje neizvesnost međunarodnog plana za okončanje krize u toj zemlji.

U Vašingtonu, američki predsednik Barak Obama najavio je pooštravanje sankcija Asadovom režimu i ocenio da Sirija predstavlja "nesvakidašnju i veliku pretnju" američkoj nacionalnoj bezbednosti i diplomatskim ciljevima.

Sukob u Siriji počeo je u martu 2011, masovnim protestima čiji su učesnici pozvali na političke reforme u zemlji. Režim je odgovorio raspoređivanjem tenkova i vojske i represijom nad pobunjenicima, koji su se potom naoružali. Veliki broj vojnika je dezertirao.

Prema podacima UN, u sukobima u Siriji poginulo je više od 9.000 ljudi.

Međunarodna diplomatija za sada ne uspeva da okonča krvoproliće, a UN su isključile mogućnost vojne intervencije slične onoj kojom je sa vlasti zbačen libijski lider Moamer Gadafi.

Bomba pokraj puta u sredu je eksplodirala nekoliko sekundi nakon prolaska konvoja u kojem se nalazio vođa posmatračkog tima UN Robert Mud, što ilustruje neizvesnost međunarodnog plana za okončanje krize u toj zemlji.

Povezane vesti: Devetoro mrtvih u samoubilačkom napadu u Damasku

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

U eksplozijama u Damasku 55 poginulih, 370 ranjenih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2012

DAMASK -..Sirijsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je u dve snažne eksplozije koje su se jutros dogodile u južnom delu sirijske prestonice Damasku poginulo 55, a ranjeno više od 370 ljudi...To znači da je ovo bio napad sa najvećim brojem žrtava u sirijskoj prestonici od početka...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.