U Siriji na pomolu građanski rat?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2011, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Siriji na pomolu građanski rat?

ISTANBUL -

U Siriji postoji "rizik od izbijanja građanskog rata", ocenio je danas turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu.

Dezerteri sirijske vojske "pojavljuju se u poslednje vreme, zbog čega postoji rizik od razvoja situacije prema građanskom ratu", kazao je turski šef diplomatije.

Trenutno je "teško govoriti o građanskom ratu, pošto u građanskom ratu postoje dve suprotstavljene strane. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << U ovom slučaju, u većini slučajeva civile napadaju snage bezbednosti. Ali, uvek postoji opasnost da se to pretvori u građanski rat", objasnio je Davutoglu.

U različitim delovima Sirije zabeleženi su sukobi između dezertera i regularnih jedinica vojske.

Prvi put od početka pobune u Siriji, obaveštajni vazduhoplovni centar na ulazu u Damask napadnut je u sredu raketom, a napad su izveli vojnici disidenti čiji je vođa, pukovnik Rijad al-Asad, izbegao u Tursku.

Slobodnu sirijsku vojsku, koja je preuzela odgovornost za taj napad, čine hiljade vojnika koji su dezertirali i priključili se pobuni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.