U Siriji 7.000 stranih boraca

Izvor: RTS, 30.Jan.2014, 00:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Siriji 7.000 stranih boraca

Više od 7.000 stranih militanata bori na strani pobunjenika u građanskom ratu u Siriji, procenjuju američke obaveštajne agencije. Ističu da se u Siriji pojavljuju kompleksi za obuku stranih boraca, koji su došli iz oko 50 zemalja u Evropi i na Bliskom istoku. Neki od njih obučeni su za izvođenje napada u svojim zemljama.

Na strani pobunjenika u građanskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ratu u Siriji bori se više od 7.000 stranih militanata, rekao je šef američkih obaveštajnih agencija Džejms Kleper i istakao da su neki od njih obučeni da se vrate kući i izvode napade.

Ova procena je mnogo veća od ranijih, po kojima se smatralo da u Siriji ima između 3.000 i 4.000 stranih boraca, a usledila je nakon informacije da je Kongres tajno odobrio više sredstava za slanje oružja "umerenim" pobunjenicima, prenosi Rojters.

"Procenjujemo da je u ovom trenutku više od 7.000 stranih boraca, koji su privučeni iz oko 50 zemalja, u većini evropskih, ali i sa Bliskog istoka", rekao je Kleper na raspravi o globalnim bezbednosnim pretnjama u Obaveštajnoj komisiji Senata.

Kako je istakao, ova informacija je od značaja ne samo za Sjedinjene Američke Države, već i za zemlje iz kojih dolaze strani borci.

Obaveštajne agencije do sada nisu iznosile ovu procenu u javnost, iako se broj od 7.000 ljudi pojavljivao u tajnim izveštajima, rekao je Kleper i istakao da su agencije primetile da se pojavljuju kompleksi za obuku stranih boraca u Siriji, gde je rat odneo živote najmanje 130.000 ljudi, a milione primorao da beže iz zemlje.

Američki zvaničnici smatraju da se i nekolicina Amerikanaca bori na strani sirijskih pobunjenika, što je daleko manji broj od broja onih koji su u Siriju otišli iz drugih zemalja.

Evropske vlasti su procenili da je u jednom trenutku čak 100 britanskih muškaraca vežbalo i borilo se sa sirijskim pobunjenicima, najčešće sa militantnim grupama.

Kako je navedeno, SAD je "umerenim" pobunjenicima pružio oružanu pomoć za nekoliko meseci, iz straha da bi islamski ekstremisti mogli da svrgnu Bašara el Asada i da bi sirijska vlada pala u njihove ruke.

"Neki od militanata koji se bore protiv Bašara el Asada teže i da napadnu Sjedinjene Američke Države, istakao je Kleper.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.