U Iraku 1.700 Rusa džihadista

Izvor: B92, 20.Feb.2015, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"U Iraku 1.700 Rusa džihadista"

I do 1.700 državljana Rusije bi trenutno moglo da se bori za džihadističke grupe u Iraku i Siriji, izjavio je šef ruske Federalne službe bezbednosti

On je to izjavio tokom samita protiv nasilnog ekstremizma u Vašingtonu, navodi ruska agencija RIA Novosti, a piše “Njuzvik”.

“Moramo ojačati naše napore da sprečimo takve odlaske i pored drugih zemlja moramo učiniti sve što je potrebno da ne dozvolimo terorističke pretnje ili napade kada se ti građani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrate”, rekao je Aleksander Bortnikov.

“Trenutno se oko 1.700 ruskih državljana nalazi u Iraku i ovaj podatak je praktično dupliran od prošle godine”, naveo je Bortnikov, procenjujući da je oko 20.000 militanata iz 100 različitih zemalja regrutovano za grupe u Iraku i Siriji poput Islamske države.

Bortnikov je takođe naglasio da je Rusija pristala da sarađuje na problemu islamskog ekstemizma sa Sjedinjenim Državama i ostalim državama na samitu, fokusirajući se naročito na problem “radikalizacije mladih”.

Rusija ima dugotrajan problem sa džihadistima. Procenjuje se da je oko 160.000 ljudi ubijeno tokom sukoba ruske vojske i islamskih separatista u Čečeniji od početka devedestih.

Napadi čečenskih terorista na rusko stanovništvo traju od tada, dostižući naročito nasilnu fazu između 2003. i 2004. godine, kada je skoro 100 civila ubijeno u dva bombardovanja vozova, uključujući i skoro 200 dece u opsadi škole u gradu Beslanu.

Nedavno su objavljeni izveštaji da se čečenski separatisti bore za Islamsku državu u grupi koja se zaklela da će “osloboditi Čečeniju” od Rusije u avgustu.

Situaciju je dodatno pogoršala podrška predsednika Rusije Vladimira Putina sirijskom predsedniku Bašaru Asadu protiv kojeg se Islamska država takođe bori.

Grupa je čak objavila i video za regrutaciju na ruskom jeziku.

Pored toga, dva čoveka uhapšena su u Berlinu prošlog meseca pod sumnjom da su regrutovali turske i ruske nacionaliste za Islamsku državu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.