U ČAST I SLAVU POKOJNOG BRKE Pogledajte kako se narod odužio velikom heroju sirijskog rata, lavu Deir ez Zora (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Mar.2021, 15:22

U ČAST I SLAVU POKOJNOG "BRKE" Pogledajte kako se narod odužio velikom heroju sirijskog rata, lavu Deir ez Zora (FOTO)

Junački je predvodio Republikansku gardu

U Siriji je ovih dana završena grobnica za jednog od najvećih heroja sirijskog rata - generala Isama Zahredina.  General-major Isam Zahredin predvodio je elitnu Republikansku gardu Sirijske arapske vojske (SAA) koja se istakla u najtežim situacijama tokom rata.

Reč je o mobilnoj vojnoj formaciji koja je prema potrebi slata sa jednog na drugi front tokom rata u Siriji, kao što to i danas čini, s namerom da pomogne lokalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << borcima Nacionalnih odbrambenih snaga (NDF) u delovima Sirije gde je to najpotrebnije.

Upozoravamo da je video materijal uznemirujuć. Pogledajte OVDE kako je "Brka" predvodio odbranu Deir ez Zora. 

Predsednik Sirije Bašar al Asad jedno vreme je komandovao Republikanskom gardom sve dok nije postao šef države nakon očeve smrti 2000. godine. Republikanska garda se istakla u borbama tokom odbrane opkoljenog Deir ez Zora. Tada se posebno istakao general Zahredin, čije su snage uspešno odolevale napadima i pritisku džihadista Islamske države.

A3 Завршена је гробница за једног од највећих хероја сиријског рата генерала Исе Захредина. Почивај у миру легендо. Деир Зор није пао.

Posted by Support for Syria and Bashar al-Assad from the people of Serbia 1 on Среда, 03. март 2021.

Odbrana opkoljenog Deir ez Zora je trajala od 2014. do 2017. godine, kada su se trupe većeg dela sirijskih snaga i borci NDF-a i Republikanske garde susreli na zapadnim obodima Deir ez Zora. Tada je zvanično izvršena deblokada grada, a Islamska država je bila prinuđena na povlačenje južno od grada u pravcu toka reke Eufrat sve do iračke granice.

Isam Zahredin je potom poginuo 2017. godine nadomak Deir ez Zora, kada je njegov vojni džip naleteo na nagaznu minu.

General je ostao upamćen pod nadimkom "Brka" i pripadao je posebnoj verskoj i etničkoj grupi, narodu Druzi, daleko čuvenom po herojstvu i ratničkim vrlinama. Tokom 2013. godine istakao se u borbama za grad Alep, koji je oslobođen tek 2016. godine.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.