Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Okt.2015, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk: Oko Sirije počinje velika rizična politička igra

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk upozorio je u Sopotu na sjeveru Poljske da je Sirija postala globalni problem i da se oko nje, ne samo zbog ruskih vazdušnih napada, pokreće velika, rizična globalna politička igra.

Tusk je na svečanom završetku Evropskog foruma novih ideja u Sopotu rekao da Sirija postaje globalni problem i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Evropska unija mora da obezbijedi svoje spoljne granice, jer bi novi milioni izbjeglica mogli da potraže spas u Evropi.

"Jasno se vidi da počinje velika veoma rizična politička igra sa kojom mogu da budu povezani dalji talasi izbjeglica. Suočeni smo sa milionima interno raseljenih i izbjeglica iz Sirije, ali i iz Iraka i Avganistana", kazao je sinoć Tusk.

Tusk je upozorio da u problemu talasa izbjeglica i imigranata koji stihijski nastoje da uđu u Evropu nema pametnih rješenja i da niko u Evropi tu nije ni mudar ni kompetentan.

"Ukoliko želimo da izbjegnemo dramatične političke organizacione, a takođe i promjene mentaliteta u Evropi, moramo da izmijenimo paradigmu. Govorim o potrebi da se povrati kontrola nad spoljašnjim granicama EU. Ne zato da se prepreči put izbjeglicama, već da povratimo osjećaj političkog zajedništva", rekao je Tusk.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Opasne političke igre oko Sirije"

Izvor: B92, 03.Okt.2015

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk upozorio je da je Sirija postala globalni problem i da se oko nje pokreće velika, rizična globalna politička igra...Tusk je na svečanom završetku Evropskog foruma novih ideja u Sopotu rekao da Sirija postaje globalni problem i da Evropska unija mora da obezbedi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.