Izvor: S media, 04.Okt.2012, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski parlament odobrio vojne akcije u Siriji

Turski parlament danas je odobrio vojne operacije na ciljeve u susednoj Siriji, nakon jučerašnjeg napada kada su sirijske granate usmrtile petoro ljudi na turskoj teritoriji.

Kako je javila agencija Anadolija, ovu odluku je podržalo 320 poslanika turskog parlamenta od ukupno 550 članova.

Mandat koji su time dobile turske snage važiće godinu dana.

Turska je rano jutros nastavila da bombarduje sirijski distrikt Tel Abjad, 10 kilometara unutar sirijske >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << teritorije, od granice sa Turskom, nakon jučerašnjih obostranih napada, saopštili su danas sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu i turski bezbednosni izvor.

"Turska neće objaviti rat Siriji"

Jedan od savetnika turskog premijera Redžepa Erdogana, izjavio je danas da Turska nema nameru da objavi rat Siriji.

On je rekao da na jučerašnje tursko granatiranje Sirije, posle napada sa teritorije te zemlje u kome je ubijeno pet civila u Turskoj i predlog zakona da se dozvoli vojna intervencija treba gledati kao na "uporozorenje Siriji," prenosi AP, ne navodeći ime zvaničnika.

Rojters međutim precizira da je Erdoganov savetnik Ibrahim Kalin preko Tvitera rekao da Turska ne želi rat sa Sirijom ali da će štiti svoje granice. Prema njegovim rečima, nastavljaju se politička i diplomatska inicijativa.

Turski parlament je sazvao hitnu sednicu parlamenta kako bi razmotrio predlog zakona da se dozvole vojne operacije preko granice sa Sirijom. Predlog je podnela vlada ocenivši da je "agresivna akcija" sirijskih vojnih snaga postala ozbiljna pretnja za bezbednost.

Sirijske granate pogodile su juče turski grad Akčakale, usmrtivši petoro civila, među kojima su majku i troje dece, nakon čega je Turska odmah uzvratila napad.

NATO je održao hitan sastanak na kome je pružio podršku Ankari i upozorio Siriju da poštuje međunarodno pravo.

Turska, nekada jedan od najbližih saveznika Sirije, prekinula je diplomatske odnose kada je režim predsednika Bašara el Asada započeo sa nasilnim suzbijanjem protesta prošle godine.

Tenzije su se dodatno pogoršale između dve zemlje, kada je Sirija oborila turski borbeni avion u junu.

Sirijski napad osudili su i SAD i generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

(Tanjug)

Foto: AP/Beta

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turska: Opomena, ne rat sa Sirijom

Izvor: B92, 04.Okt.2012

Bejrut -- Turska nastavila da bombarduje sirijski distrikt Tel Abjad, koji se nalazi 10 km od granice, nakon jučerašnjih obostranih napada. Zvaničnik Turske: Nećemo rat...Turska je juče granatirala Siriju, pošto su prethodno tog dana sa sirijske teritorije iz Tel Abjada, pale granate na teritoriju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.