Izvor: Politika, 04.Sep.2015, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski parlament odobrio kopnenu intervenciju u Iraku i Siriji

Mera je uperena najpre protiv Radničke partije Kurdistana i pripadnika Islamske države

Turski parlament je na vanrednom zasedanju usvojio predlog vlade kojim se generalštabu daje zeleno svetlo da može, kada to proceni, da uputi jedinice u Siriju i Irak, kako bi se tamo obračunale sa teroristima i zaštitile jugoistočne granice. Ova mera je pre svega uperena protiv Radničke partije Kurdistana (PKK), ali i pripadnika Islamske države (ID).

Predlog vlade, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se po hitnom postupku našao na dnevnom redu, podržale su tri vodeće stranke u parlamentu, koje imaju 470 od ukupno 550 poslanika. Protiv je bila samo prokurska Narodna demokratska partija (HDP), u kojoj ističu da je to „ratni mandat”, da je uperen i protiv Kurda, koji se u susednim zemljama već duže vreme bore protiv ekstremnih džihadista koji su na granicama prema Turskoj proglasili versku državu – kalifat.

Odluka će biti na snazi godinu dana. Parlament je i ranije povlačio slične poteze i turska armija je u više navrata intervenisala u severnom Iraku, kako bi se tamo obračunala sa pripadnicima PKK, što je redovno izazivalo proteste Bagdada zbog narušavanja teritorijalnog integriteta zemlje.

„Naoružani teroristički elementi PKK nastavljaju svoje prisustvo u severnom Iraku. Zapaženo je takođe značajno prisustvo drugih terorističkih grupa u Siriji i severnom Iraku, koji takođe ozbiljno prete Turskoj”, ističe se u obrazloženju odluke i naglašava da će Ankara preduzeti „vojne, političke i diplomatske mere i inicijative protiv terorističkih grupa”.

Prema toj odluci, na turskoj teritoriji mogu biti stacionirane strane trupe kako bi se efikasno uključile u borbu protiv terorista.

Turska je i ranije više puta vojno intervenisala u severnom Iraku, gde PKK ima svoje baze za obučavanje novih boraca. Sada se na jugoistočnim granicama suočila i sa novim velikim izazovom: pripadnicima ID koji su u regionu već duže vreme u ofanzivi.

Ankara je primetno zaoštrila stav prema teroristima posle 20 jula, kada je bombaš-samoubica, džihadista Islamske države, u pograničnom gradu Suruč usmrtio više od 30 mladića i devojaka, uglavnom Kurda. U PKK su odmah optužili vladu da namerno ne štiti Kurde i prekinuli su krhko primirje koje je bilo na snazi tri godine. Usledili su svakodnevni napadi na pripadnike snaga bezbednosti a Ankara je uzvratila bombardovanjem položaja terorista u jugoistočnoj Anadoliji i Iraku. Tako se „proces pomirenja”, koji je pokrenut 2012.godine, našao na ledu i pitanje je kada će biti obnovljen.

Prema zvaničnim podacima u dosadašnjim sukobima ubijeno je 970 kurdskih pobunjenika. Istovremeno je stradalo 70 pripadnika snaga bezbednosti i nekoliko desetina civila.

„Mi ćemo se boriti protiv terorista sve dok oni ne predaju svoje oružje ili zauvek napuste zemlju”, ističu u vladi i podvlače da neće nastaviti pregovore sve dok oni ne prekinu borbe.

Prošle sedmice vlada je povukla nesvakidašnji potez: obećala je novčane nagrade onima koji pomognu da se otkriju i uhapse teroristi. Zavisno od doprinosa one se kreću od 70.000 do 1.300.000 dolara. Građanima koji se odluče na rizičnu saradnju zagarantovana je diskrecija.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.