Turska uzvratila na napad, stiglo izvinjenje Sirije

Izvor: Politika, 04.Okt.2012, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska uzvratila na napad, stiglo izvinjenje Sirije

Turski parlament posle bombardovanja turskog grada odobrio vojne akcije u slučaju da se incidenti ponove, ali Ankara insistira da to nije mandat za rat

Prema izveštajima agencija

Ankara, Akčakale, Turska – Pre nego što je posredstvom UN kasnije dobila zvanično izvinjenje Damaska zbog prekograničnog incidenta u kome su stradali turski civili, Ankara je nastavila sa uzvratnim artiljerijskim udarima na sirijski pogranični grad odakle je izvršen napad.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Parlament u Ankari autorizovao je dalje vojne akcije u slučaju da se slične situacije ponove, dok je pomoćnik turskog premijera izjavio da njegova zemlja ne namerava da objavi rat Siriji.

Turska je potom potvrdila da je preko UN dobila izvinjenje Sirije zbog prekograničnog bombardovanja turskog grada na jugoistoku zemlje u kome je u utorak stradalo pet civila, među kojima majka i troje dece. „Oni su saopštili da se ništa slično neće ponoviti, što je dobro”, izjavio je zamenik turskog premijera Bešir Atalaj precizirajući da je izvinjenje stiglo posle posredovanja UN.

Posle hitnog sastanka NATO-a na kome je pružena podršku Ankari a Damask upozoren da poštuje međunarodno pravo, Turska je rano ujutru nastavila artiljerijske napade na sirijske mete, javila je turska državna televizija TRT na koju se poziva AP.

Bombardovani su vojni ciljevi oko sirijskog mesta Tel Abdžad, deset kilometara unutar sirijske teritorije od granice sa Turskom, odakle su granate pale na turski grad Akčakale.

Radi se o prvom ovakvom odgovoru Turske otkako je u proleće 2011. otvoren konflikt u Siriji. Incident manjeg intenziteta zabeležen je ovog aprila kada su sirijske snage pucale preko granice sa Turskom tokom sukoba u jednom izbegličkom logoru na turskoj teritoriji. Tvrdi se da su sirijske snage ovog juna oborile turski izviđački avion RF-4 u Sredozemlju.

Opoziciona sirijska grupa Posmatrači za ljudska prava, čije je sedište u Londonu, tvrdi da su snage predsednika Bašara el Asada pretrpele gubitke, ali ne saopštava nikakve detalje.

Turski parlament odobrio je u međuvremenu vojne operacije u Siriji. Predlog zakona usvojen je sa 320 glasova za i 129 glasova protiv na vanrednoj sednici parlamenta koja je bila zatvorena za javnost.

Parlament je na dnevnom redu već imao glasanje o produžetku vojnih operacija van granica Turske, pet godina stare odluke koja odobrava udare na vojne baze Kurda na severu Iraka.

U međuvremenu je tokom noći stigao memorandum sa potpisom premijera Redžepa Tajipa Erdogana u kome se konstatuje da su sirijske snage, uprkos ponovljenim upozorenjima, izvršile agresivni napad na tursku teritoriju, što je „ozbiljna pretnja”.

Dok je trajala rasprava u parlamentu u Ankari, turska policija upotrebila je suzavac kako bi rasterala manju grupu ljudi koji su demonstrirali izvikujući „Nećemo rat” i „Sirijci su naša braća”, preneo je Rojters. „Turska nema interes za rat sa Sirijom, ali je sposobna da brani svoje granice i uzvratiće kada je to neophodno”, izjavio je Ibrahim Kalin, savetnik premijera Erdogana. „Nastavićemo sa političkim i diplomatskim inicijativama.”

Turska je u sredu od Saveta bezbednosti UN zatražila da preduzme „neophodnu akciju” da zaustavi sirijsku „agresiju”. U pismu u koje je Rojters imao uvid, turski ambasador u UN navodi da je reč o „aktu agresije” Sirije prema Turskoj.

Ankara je saopštila da je Sirija „otišla predaleko” i da je zato Turska odmah uzvratila, prenosi AFP.

Sirijski saveznik, Rusija, prva je potvrdila da je iz Damaska dobila čvrsta uveravanja da je napad bio „tragičan incident” koji se neće ponoviti i da je sirijski ministar informacija potvrdio da njegova zemlja poštuje suverenitet suseda i preneo saučešće turskom narodu.„Mislimo da je od ključne važnosti da Damask to zvanično potvrdi”, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom posete Islamabadu, pre nego što je potvrda izvinjenja stigla iz sedišta UN u Njujorku.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton oštro je osudila napad sirijske vojske i pozvala dve strane na uzdržanost. „Taj incident jasno ilustruje tragične posledice prelivanja sirijske krize u susedne zemlje”, upozorila je ona i pozvala sirijske vlasti da „odmah okončaju nasilje” i „u potpunosti poštuju suverenitet i teritorijalni integritet svih susednih zemalja”.

Sirijski napad osudili su i SAD, generalni sekretar UN Ban Ki Mun i više ministara spoljnih poslova članica EU.

Iran takođe od obe strane traži da pokažu uzdržanost i sprovedu istragu o incidentu i ciljevima neprijatelja u regionu, saopštio je zamenik šefa iranske diplomatije za arapska pitanja Amir Adboahdžan.

Turska je izbegavala da bude uvučena u sirijski konflikt iako pobunjenike snabdeva oružjem i dopušta im prisustvo u Turskoj, ocenjuje u analizi Stratfor, privatna američka agencija za strateška istraživanja.

Neizazvana turska vojna intervencija u Siriji bila bi skupa, rezultirala u mnogim turskim žrtvama i bila politički nepopularna. Istovremeno, Turska ne može da ne reaguje dok se njena teritorija bombarduje a njeni građani stradaju od operativaca Kurdske radničke partije koji imaju baze u Siriji. „Važno je naglasiti da će i Turska i Sirija tražiti načine da što brže smanje opasnost”, zaključuje Statfor.

objavljeno: 04.10.2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.