Turska uzvratila na današnji sirijski napad na njeno tlo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2012, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska uzvratila na današnji sirijski napad na njeno tlo

ISTANBUL, ALEP -

Turska artiljerija gađala je mete u Siriji, pošto su danas sirijske rakete pogodile turski granični grad Akčakale, pri čemu je poginulo petoro ljudi, a desetine ranjene, a UN su pozvale režim iz Damaska da poštuje teritorijalni integritet suseda.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan oštro je osudio sirijsku paljbu u graničnoj oblasti u koju je do sada, bežeći od građanskog rata u svojoj zemlji, prešlo više od 90.000 Sirijaca.

Turski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << radar detektovao pozicije, koje su potom gađane

Agencija AP navodi da su rakete ka Turskoj ispalile snage sirijske vlade koje su se borile protiv pobunjenika, podržanih od Turske, koja je još ranije pozvala na zbacivanje s vlasti sirijskog predsednika Bašara el Asada.

"Naše oružane snage u graničnom regionu odgovorile su na ovaj gnusni napad artiljerijskom paljbom na tačke u Siriji koje su detektovane radarom, u skladu s međunarodnim pravom", navodi se u turskom saopštenju.

Turska je dodala da nikada neće ostaviti bez odgovora slične provokacije sirijskog režima protiv njene nacionalne bezbednosti.

Turska televizija NTV rekla je da je turski radar detektovao pozicije sa kojih je ispaljena paljba ka Akčakaleu, i potom su one gađane.

"Nadam se da je ovo poslednja ludost Sirije. Sirija će biti pozvana na odgovornost", rekao je zamenik turskog premijera Bulent Arindž.

Ne zna da li će Turska pozvati saveznike u pomoć

U sedištu NATO-u u Briselu večeras se održava hitan sastanak na zahtev Turske, na kome se razmotren ovaj prekogranični incident. Očekuje se da će Turska najverovatnije dobiti podršku Alijanse, ali je malo verovatno da bi članice NATO-a mogle da odluče da vojno intervenišu.

Za sada se još ne zna da li će se Turska pozvati i na Član 5, koji obavezuje saveznike da priskoče u pomoć napadnutoj članici.

Da bi se aktivirao član 5, neophodno je da se sa tim slože sve članice, a to se jedini put u dosadašnjoj istoriji Alijanse desilo nakon napada Al Kaide na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine.

Tada je, međutim, predsednik Džordž Buš odbio pomoć NATO u ratu protiv terorizma.

Povodom današnjeg incidenta, generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao je sirijsku vladu da poštuje teritorijalni integritet suseda.

Portparol UN Martin Nesirski rekao je da je današnji incident pokazao "ponovo kako sirijski konflikt preti ne samo bezbednosti sirijskog naroda već sve više nanosi štetu i susedima Sirije".

Ban je pozvao sirijsku vladu da okonča nasilje protiv vlastitog naroda, a sve strane u sukobu da smanje tenzije i krenu ka mirnom rešenju 18-mesečnog konflikta, u kome je, prema podacima organizacija za ljudska prava, poginulo najmanje 30.000 ljudi.

Duboko podeljeni Savet bezbednosti UN takođe razmatra mogućnost da izda saopštenje kao reakciju na današnji incident na tursko-sirijskoj granici.

U Alepu 40 poginulih

Tri auto-bombe eksplodirale su danas u centru Alepa, u okolini trga Sadalah al-Džabiri, blizu kluba vojnih oficira i jednog hotela, usmrtivši najmanje 40 i ranivši 90 ljudi, saopštila je organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava.

"Medicinski izvor je rekao da je poginulo najmanje 40, a ranjeno 90 ljudi. Većina njih su pripadnici režimske vojske", navela je ta opoziciona organizacija sa sedištem u Londonu.

Na mnogim visokim zgradama koje se nalaze na trgu uništene su fasade, a na ulici je napravljen krater, prenosi Rojters.

Pobunjenici su prošle nedelje pokrenuli novu ofanzivu kako bi zauzeli grad koji je do jula bio pod Asadovom kontrolom. Oni tvrde da kontrolišu najveći deo Starog grada u Alepu, ali pokušavaju da zadrže svoje pozicije koje su izložene teškoj artiljerijskoj vatri.

Pobunjeničke snage se nalaze u istočnom, a Asadove u zapadnom delu Alepa. U požarima izazvanim borbenim dejstvima izgorela je istorijska pijaca u Starom gradu koja se nalazi na listi svetske baštine. Opozicioni aktivisti tvrde da je od početka pobune protiv Asada pre 18 meseci poginulo 30.000 ljudi. U međuvremenu je pobuna prerasla u građanski rat.

Asad je držao Alep pod kontrolom tokom najvećeg dela pobune. Dok su se prodemokratski protesti širili, mnogi bogati trgovci i manjinske grupe su izabrali neutralnost strahujući od nestabilnosti.

Sirijske vlasti pobunu nazivaju "terorističkom" zaverom koja ima podršku iz inostranstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turska odgovorila na napad iz Sirije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Okt.2012

Turska artiljerija gađala je mete u Siriji nakon što su granate iz te zemlje ubile pet ljudi u turskom gradu Akčakaleu, pri čemu je poginulo petoro ljudi. NATO osudio Siriju i najavio da će biti uz Tursku, dok su UN pozvale režim iz Damaska da poštuje teritorijalni integritet suseda.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

EU oštro osudila sirijski napad na tursku teritoriju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Okt.2012

Evropska unija oštro je danas osudila raketni napad sirijske vojske na turski pogranični grad Akčakale i pozvala dve strane na uzdržanost. Taj "incident jasno ilustruje tragične posledice prelivanja sirijske krize u susedne zemlje", upozorila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.