Izvor: Politika, 08.Okt.2014, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska spremna da interveniše

Ankara od saveznika očekuje da usvoje jasnu strategiju koja bi istovremeno dovela i do uklanjanja predsednika Sirije Asada

Istanbul – Turska je u pripravnom stanju kako bi se suočila sa mogućnim izazovima na granici prema Siriji, dok Damask upozorava Ankaru da se ne igra vatrom i da ne preduzima prekogranične operacije. Pripadnici Islamske države su, u višednevnim borbama protiv sirijskih Kurda, uspeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da zauzmu delove grada Kobane, strateški važnu tačku na granici prema Anadoliji. Od granata ispaljenih na sirijskoj strani ranjene su četiri osobe. Nekoliko turskih sela je evakuisano.

Turska i dalje gomila pojačanja u pograničnom području, ali još je uzdržana. Komandant pešadije general Hulusi Suruč juče je obišao svoje jedinice koje su danima u mobilnom stanju. U šest gradova u Turskoj danas su održane demonstracije na kojima su učesnici tražili da se preduzmu odlučne akcije protiv džihadista koji prete da unište grad Kobane. Slične proteste Kurdi su organizovali i ispred zgrade Evropskog parlamenta u Briselu.

Turski parlament je početkom meseca dao odrešene ruke vladi i generalštabu da mogu, kada to procene, da preduzmu prekogranične operacije kako bi zaštitili bezbednost zemlje. Ankara je izrazila spremnost da se obračuna sa islamistima, ali očekuje od saveznika da to bude sveobuhvatna operacija koja bi istovremeno dovela do pada i režima u Damasku koji je, kako se ističe, glavni krivac za sadašnji haos u regionu.

„Mi smo spremni da uradimo sve što bude potrebno ukoliko postoji jasna strategija da će posle obračuna sa islamistima naša granica biti bezbedna. Mi više ne želimo Bašara el Asada na našim granicama. Ukoliko režim u Damasku ne ode sa vlasti, mesto islamista zauzeće neke druge grupe. Njegov pad je preduslov za trajni mir”, izjavio je premijer Ahmet Davutoglu u intervjuu koji je sinoć emitovao Si-En-En.

U Ankari se ove sedmice očekuje dolazak američkog generala Džona Alena, koordinatora koalicije zemalja koje se sada, predvođene SAD, bore protiv islamista u Iraku i Siriji. Pripreme Ankare za vojnu intervenciju u Siriji izazvale su oštra reagovanja u Damasku koji upozorava Tursku da se ne igra s vatrom, jer će se suočiti sa „katastrofalnim posledicama”.

„Deklarisani pristup turske vlade (o mogućnim prekograničnim operacijama) predstavlja flagrantno kršenje Povelje Ujedinjenih nacija. To bi bio akt agresije”, upozorava se u saopštenju sirijskog ministarstva spoljnih poslova koje je preneo istanbulski „Zaman”.

U Damasku optužuju Ankaru da je dosad podržavala džihadiste i da ih je svesno propuštala preko svoje teritorije, kako bi se u Siriji borili protiv legitimno izabrane vlade. Odbacuje se i incijativa Turske o stvaranju zone bezbednosti u pograničnom području Sirije, u kojoj bi privremeno utočište našle mnogobrojne izbeglice. „Ankara na taj način pokušava da opravda vojnu intervenciju u Siriji kao i podršku koju pruža teroristima.”

Predsednik Tajip Erdogan je, još dok je bio premijer, porušio sve mostove sa Bašarom el Asadom, sa kojim je godinama imao i prijateljske odnose. Potvrdilo se ko zna po koji put da u politici nema ljubavi. Kada su u Ankari (kao i na Zapadu) pogrešno procenili da će Asad brzo doživeti sudbinu Mubaraka i Gadafija, Turska je bezrezervno stala iza sirijske opozicije. Erdogan je poručio svom bivšem prijatelju. „Tebi su dani odbrojani. Odlazi.”

Sada više nema uzmicanja. U Ankari su svesni da je, posle svega, nemogućno premostiti duboki jaz između dve zemlje sve dok je Asad u fotelji šefa države. Zato se i insistira na njegovom odlasku. Vlada premijera Davutoglua očigledno ne želi da ostane na sporednom koloseku u trenutku kada se nazire rasplet krize, pogotovo što će to neminovno otvoriti mnoga pitanja u regionu, uključujući i status više od 20 miliona Kurda koji žive na tromeđu Iraka, Sirije i Turske.

Vojislav Lalić

objavljeno: 08.10.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.