Turska evakuisala vojnike i otomansku grobnicu iz Sirije

Izvor: Prva.rs, 22.Feb.2015, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska evakuisala vojnike i otomansku grobnicu iz Sirije

On je na svom nalogu na Tviteru takođe napisao da će ostaci Osmana I biti premešteni u drugi deo Sirije, koji je stavljen pod kontrolu turske vojske, preneo je Rojters.
Davutoglu je na konferenciji za medije izjavio da Turska od svojih saveznika u međunarodnoj koaliciji prtiv Islamske države nije ztražila dozvolu, niti pomoć za operaciju evakuacije vojnika i grobnicu Sulejmana Šaha, ali ih je o tome naknadno obavestila.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << /> U saopštenju turske vojske se navodi da tokom operacije evakuacije oko 40 vojnika, koji su obezbeđivali tursku enklavu u kojoj se nalazi grobnica, a koja je bila okružena militantima Islamske države, nije bilo nikakvih sukoba. Ipak, jedan vojnik je poginuo u nesreći, navela je vojska.
Turska državna televizija je sinoć javila da su elitne jedinice turske vojske uz pomoć vojnih aviona prešle tokom noći na teritoriju Sirije kako bi evakuisali vojnike koji čuvaju grobnicu.
Grobnica Osmana I se nalazi u blizini tursko-sirijske granice, u sirijskoj provinciji Alepo, odnosno blizu grada Kobane koji je bio poprište najžešćih američkih vazdušnih udara na džihadiste.
Istovremeno su se na terenu protiv džihadista borili i kurdski borci, ali se Turska nije uključivala u te sukobe.
Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Sirija: Bezočna agresija Turske

Izvor: B92, 22.Feb.2015

Sirijska vlada saopštila da upad Turske na sever Sirije predstavlja čin "bezočne agresije" i da će smatrati Ankaru odgovornom zbog posledica, ističe SANA..."Turska nije zadovoljna samo time što daje svaku vrstu podrške svojim marionetama iz Daeša (Islamske drzave), Fronta Al-Nusra (ogranka al-Kaide)...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.