Turci raketirali ruske i sirijske avione u Idlibu

Izvor: RTS, 27.Feb.2020, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turci raketirali ruske i sirijske avione u Idlibu

Ruska državna televizija je izvestila da su turski specijalci napadom iz ručnih raketnih lansera pokušali da obore ruske i sirijske vojne avione iznad Idliba. Pobunjenici koje podržavaju Turci kažu da su postigli napredak u Idlibu i da je "Sarakeb potpuno oslobođen".
Rojters prenosi da je ovu informaciju emitovao kanal Rusija 24 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u izveštaju iz Idliba, gotovo istovremeno kada su pobunjenički i turski izvori objavili da su pobunjenici koje podržava Turska, zauzeli grad Najrab u provinciji Idlib.

"Sirijski i ruski borbeni avioni bukvalno spašavaju živote sirijskim vojnicima", navodi se u izveštaju kanala Rusija 24.
U izveštaju se tvrdi da ruski i sirijski avioni bez prestanka zaustavljaju napad za napadom pobunjenika i ističe da je let iznad Idliba veoma opasan, jer turski specijalci aktivno koriste ručne protivvazdušne raketne sisteme.
Rojters prenosi da se u izveštaju Rusije 24 kaže da su zbog toga sirijski i ruski borbeni avioni primorani da posle granatiranja pobunjeničkih pozicija, uzvrate i na protivvazdušne udare turskih specijalaca. 
Epicentar borbenih akcija je u području sela Najroba, Sana i Džubasa.
Kako javlja televizija Rusija 24, akcije Ankare su odgovor na vazdušne napade u kojima su poginula tri turska vojnika. Dejli sabah piše da su još dva vojnika su povređena.
Pobunjenici: Sarakeb potpuno oslobođenRanije su pobunjenici koje podržavaju Turci rekli da su postigli napredak u Idlibu i da je  Sarakeb potpuno oslobođen.
"Grad Sarakeb je potpuno oslobođen Asadove bande", rekao je Naji Mustafa, portparol koalicije pobunjeničke frakcije, Nacionalnooslobodilački front.
Ruski vojni izvor koji navode ruske novinske agencije demantovao je to, rekavši da su sirijske vladine snage uspešno uzvratili napad pobunjenika na Sarakeb.
"Postoje nasilni sukobi U Sarakebu", rekao je turski zvaničnik Rojtersu.
"Vladine snage zauzele su oko 60 gradova i sela u južnom Idlibu, zauzeta je i poslednja provincija Hama", saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.
Rusija optužila Tursku da pruža podršku militantimaRusko ministarstvo odbrane optužilo je Tursku da nastavlja da podržava nezakonite formacije u idlibskoj zoni deeskalcije uz pomoć artiljerije i udarne bespilotne avijacije.
UN: Veliki broj civilnih žrtava u IdlibuIz Ujedinjenih nacija upozoravaju da borbe koje se vode u poslednjem velikom uporištu u severnoj provinciji Idlib izazivaju "katastrofalne" humanitarne posledice sa velikim brojem civilnih žrtava.
"Najmanje 134 civila, uključujući 44 dece, ubijeno je samo u februaru. Postoje izveštaji da se više dece smrznulo do smrti.", navode iz UN.
Dodaju i da je uništen veliki broj škola i bolnica.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.