Treniranje štita

Izvor: RTS, 23.Okt.2009, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treniranje štita

Sjedinjene Američke Države i Izrael izveli istorijsku vojnu vežbu u kojoj je učestvovalo više od 2.000 vojnika. U vežbi korišćen kompletan antiraketni sistem dve države koji bi odgovorio na moguće napade iz Irana, Sirije ili Libana.

Prvi put u istoriji izraelsko-američkih odnosa, vojne trupe dve države izvele su zajedničku vojnu vežbu. Više od 2.000 vojnika pokazalo je koliko je efektan izraelsko-američki >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << antiraketni sistem, koji bi se koristio usled raketnih napada iz Irana, Sirije ili Libana.

U vežbi je korišćen kompletan antiraketni sistem odbrane dve države - izraelski "Arrow", američki "edžis", "tad", "patriot" i "hok".

Gotovo polovinu od ukupno dve milijarde, koliko je koštao izraelski raketni sistem "Arrow", finansirale su Sjedinjene Američke Države.

Finansijska pomoć izgradnji sistema u Izraelu, usledila je nakon odluke Senata o neophodnosti razvijanja sigurnosne politike ukoliko američki diplomatki napori u regionu propadnu.

Američki Senat je pre godinu dana odobrio 89 miliona dolara za misteriozni projekat na jugu Izraela, u koji je bilo uključeno oko 120 stručnjaka iz SAD. To je, ujedno, bio i prvi slučaj da je Izrael dozvolio aktivnosti stranih vojnika u 60 godina dugoj istoriji te države.

Sa druge strane, izgradnju raketnog sistema Izrael je video kao jedinstvenu priliku da se "obračuna" sa politikom koju vodi Teheran.

Kako su naveli zvaničnici Pentagona, razarači opremljeni sistemom "edžis", odnosno raketama SM-3, dometa oko 500 kilometara, predstavljaće prvu liniju odbrane od balističkih projektila sve dok ne bude doneta konačna odluka na kojem će mestu biti izgrađene kopnene baze.

Dileme o prvoj lokaciji novog raketnog štita više ne postoje. List "Džerusalem post" ranije je objavio da je izraelsko ministarstvo odbrane spremno ukoliko Amerikanci odluče da "čitav sistem posle vežbe ostave u Izraelu".

"Ta mogućnost je veoma realna ukoliko se u obzir uzmu izveštaji da Vašington preispituje štit u istočnoj Evropi u korist novog, koji bi bio raspoređen u Turskoj", navodi izraelski list.

Izraelski mediji objavili su da "eks bend" radar postavljen u izraelskoj bazi ima domet 4.300 kilometara i da na toj daljini može pratiti objekte veličine teniske loptice. Udaljenost od Tel Aviva do Moskve je tačno 2.641 kilometar.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.