Treći dan – treći nalet: Raznešeni aerodromi

Izvor: B92, 02.Apr.2023, 14:29

Treći dan – treći nalet: Raznešeni aerodromi

Izraelska vojska odbila je da komentariše izveštaje o najnovijem napadu u Siriji, trećem od četvrtka.

Izrael je rano jutros gađao ispostave u sirijskoj pokrajini Homs, saopštilo je sirijsko ministarstvo obrane, dok su zapadni obaveštajni izvori rekli da je u napadima pogođen niz vazdušnih baza u središnjoj regiji zemlje gde je stacionirano iransko vojno osoblje.

Dva zapadna obaveštajna izvora rekla su da su raketni udari pogodili vazdušnu bazu T4 koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se nalazi zapadno od drevnog grada Palmire i vazdušnu luku al Daba u blizini grada al Kusair blizu libanske granice gde se nalazi Hezbolah koji podržava Iran.

Iransko vojno osoblje zajedno s borcima libanskog Hezbolaha stacionirano je u obe vazdušne luke i postoji snažna proiranska prisutnost u tom području pokrajine Homs, rekli su izvori.

Sirijski vojni izvor rekao je državnim medijima da su napadi prouzrokovali određenu materijalnu štetu i da je pet vojnih osoba povređeno.

Izrael je godinama izvodio napade na ono što je opisao kao ciljeve povezane s Iranom u Siriji, gde je uticaj Teherana porastao otkako je počeo podržavati predsednika Bašara al-Asada u sukobu koji je počeo 2011. nakon brutalnog razbijanja mirnih protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.