Izvor: N1 televizija, 08.Apr.2017, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trampov zaokret u Siriji: Jednokratna odmazda ili dug rat?

Sjedinjene Američke Države obećale su da će nastaviti s pritiskom na Siriju posle raketnih napada na centralni deo te zemlje. Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama, Niki Hejli rekla je da su SAD spremne za dalju akciju u Siriji, ali da se nada da to neće biti potrebno.

: N1info

Retko se dešava u međunarodnoj politici da se desi tako radikalna i tako brza promena.

Kada je predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Tramp ušao u kancelariju, sirijski lider je viđen kao koristan saveznik u borbi protiv tzv. Islamske države.

Sve priče o menjanju sirijskog režima bile su zaustavljene, ali napad hemijskim oružjem je sve to promenio.

“Svaki put kada je Asad prešao granicu ljudske pristojnosti, Rusija ga je podržavala”, podeća američka ambasadorka pri UN Niki Hejli. “Nadali smo se da će Savet bezbednosti napraviti korak dalje, ali Rusija je najavila veto, kao što je to učinila sedam puta pre toga”, navela je ona.

U roku od dva dana, SAD su zauzele totalno drugačiji stav o predsedniku Asadu, odredile ciljeve i zadale udarac.

Ono što ne znamo je da li je ovo jednokratni čin odmazde, ili početak dugotrajne bitke protiv režima u Damasku. Nepoznato je i šta može i hoće da učini Moskva, najveći Asadov saveznik.

“Vašington je već izabrao da preduzme vonu akciju, koja je izvedena kada su članovi Saveta bezbednosti napustili zgradu Ujedinjenih nacija. Pozivamo SAD da prekinu agresiju i pridruže se naporima u traženju političkog rešenja”, poručio je ruski ambasador pri UN Vladimir Safronkov.

I dok je američke demokrate i republikanci, lideri Zapada i većine islamskih zemalja jedinstveni u podršci Trampovog "blickriga", širom Amerike od juče novi protesti.

“Ja sam ovde jer Donald Tramp i vlada SAD nemaju pravo da bacaju bombe na ljude u Siriji. Nije logično da je bombardovanje zamena za humanitarnu pomoć”, rekla je jedna učesnica protesta u Njujorku.

Tzv. “hitni" protesti održani su u petak u više od deset američkih gradova, a uhapšeno je šest demonstranata.

Nakon oštre osude američkog raketnog napada na sirijsku bazu blizu Homsa, ruski zvaničnici najvili su da će od danas obustaviti "crvenu liniju" sa Pentagonom,a poslednji dokaz koliko je situacija ozbiljna je odluka ruskih vlasti da brod "Admiral Gligorovič" upute u mediteranske vode u kojim se nalaze američki razarači.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.