Tramp odlaže odluku o vojnoj akciji protiv Sirije, nastavlja dogovor sa saveznicima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2018, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp odlaže odluku o vojnoj akciji protiv Sirije, nastavlja dogovor sa saveznicima

Predsednik Tamp je odložio konačnu odluku o mogućoj vojnoj akciji protiv Sirije pošto je ranije tvitovao da bi se mogli dogoditi "vrlo skoro ili ne tako brzo uopšte," dok je Bela kuća saopštila da će nastaviti konsultacije sa saveznicima, javlja Asošijeted pres (AP).

Ministar odbrane Jim Matis upozorio je da napad nosi rizik od izmicanju kontroli, sugerišući oprez u odlučivanju kako odgovoriti na napad protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << civila prošlog vikenda za koji je rasla uverenost zvaničnika SAD u korišćenje zabranjenog hemijskog oružja.

Britanski zvaničnici izjavili su da je poginulo više od 75 ljudi.

Porptarolka Bele kuće Sara Senders je izjavila da će Tramp kasnije razgovarati sa francuskim predsednikom Makronom i britanskom premijerkom Terezom Mej.

Takođe Matis je primetio da vojna akcija nosi rizike. On je uz to naglasio da sirijska upotreba hemijskog oružja ne bi trebalo da bude tolerisana. On je takođe insistirao na nemenjanju američke politike da ne bude umešana u sirijski građanski rat.

"Naša strategija ostaje ista kao do sada," izjavio je on.

"To treba da odvede ka mirovnom procesu u okviru UN ali, u isto vreme, treba da zadrži naše stopalo na vratu ISIS dok ih ne ugušimo," upućujući na ekstremističke grupe Islamske države.

Matisove primedbe usledile su posle debate u Komitetu za oružane snage o Trampovim tvitovima ove nedelje koji su nagoveštavali da je opredeljen za bombardovanje Sirije.

Ipak, kasnije je sugerisao da će sačekati nove savete i procene. Tramp je napisao u četvrtak tvit da bi se napad mogao dogoditi "vrlo skoro ili ne tako brzo uopšte."

SAD, Francuska i Britanija su u intenzivnim konsultacijama o pokretanju vojne akcije od početka do kraja ove nedelje, kažu zvaničnici SAD.

Zajednička vojna operacija, mogućno sa Francuskom pre nego sa SAD kao predvodnikom, može poslati poruku o međunarodnom jedinstvu u sprovođenju zabrane hemijskog oružja, piše AP.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.