Tilerson: Pitanje o Asadu treba da rešava sirijski narod

Izvor: B92, 30.Mar.2017, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tilerson: Pitanje o Asadu treba da rešava sirijski narod

Ankara -- Sudbinu sirijskog predsednika Bašara el Asada treba da reši sirijski narod, izjavio je američki državni sekretar Reks Tilerson.

Tilerson se nalazi u zvaničnoj poseti Ankari.

“Da li će Asad otići ili ne, odlučiće sirijski narod“, rekao je Tilerson na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom.

On je dodao da Turska i SAD pregovaraju o stvaranju različitih opcija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zona stabilizacije u Siriji.

„Turska je naš ključni partner u borbi protiv ID u Siriji. Fokusirani smo na pitanje o zonama stabilizacije u Siriji i razmatramo nekoliko opcija. Svi treba da budu uvereni da Turska i Sjedinjene Američke Države nameravaju da unište ID. Gde god da se ta grupa pojavi, suočiće se sa koalicijom. SAD i Turska nastaviće partnerstvo u koaliciji“, istakao je Tilerson.

„Što se tiče budućnosti Rake, želimo da kontrolu nad gradom ponovo predamo lokalnim liderima, stanovništvu koje treba da se vrati teritoriju koju su napustili“, dodao je Tilerson.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da Ankara od Vašingtona očekuje hapšenje opozicionog islamskog propovednika Fetulaha Gulena.

„Razgovarali smo o izručivanju lidera FETO-a (Gulenova organizacija) i predali svoje zahteve. Čekamo konkretne korake u tom pravcu. Čekamo da on bude privremeno uhapšen, taj zahtev smo takođe predali američkoj strani“, rekao je turski ministar.

U noći 16. jula 2016. u Turskoj je grupa pobunjenika pokušala da izvrši vojni puč. Glavni sukob bio je u Ankari i Istanbulu. Ubijeno je više od 240 turskih državljana, više od dve hiljade osoba je ranjeno, a pobuna je ugušena. Turske vlasti optužile su Gulena za učešće u pokušaju prevrata i zatražile od SAD da ga izruče. Sam Gulen osudio je pobunu i rekao da nije učestvovao u njoj.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tilerson: Asadovu sudbinu će odlučiti narod Sirije

Izvor: Blic, 30.Mar.2017

Američke državni sekretar Reks Tilerson izjavio je danas u Turskoj da će sudbinu sirijskog predsednika Bašara Asada "odlučiti sirijski narod"...Tilerson je to rekao na konferenciji za novinare u Ankari s turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom...Pregovori pod pokroviteljstvom UN o političkom rešenju...

Nastavak na Blic...

Rusi likuju: Sad Obama može samo da broji Asadove dane...

Izvor: Vesti-online.com, 31.Mar.2017, 09:16

Američki državni sekretar Reks Tilerson poručio je da sudbinu predsednika Sirije Bašara al Asada treba da rešaval sirijski narod. Novi ton kojim su Amerikanci počeli da govore o Asadu izazvao je reakcije ruskih političara...Tako je senator Aleksej Puškov poručio da  novi odnos SAD prema Asadu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.