Tihi udar Izraela na Siriju pre pet godina

Izvor: Mondo, 10.Sep.2012, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tihi udar Izraela na Siriju pre pet godina

Američki "Njujorker" objavio je nove detalje o napadu izraelskih borbenih aviona koji su septembra 2007. godine bacili 17 tona eksploziva na reaktor na severoistoku Sirije.

Sudeći po članku Davida Makovskog, koji prenose izraelski mediji, u martu 2007. godine agenti Mosada upali su u stan Ibrahima Otmana, načelnika Sirijske komisije za atomsku energiju u Beču, u trenutku kada su Izrael i SAD sumnjali da Sirija >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << razvija nuklearni program.

U stanu su našli više od 30 fotografija u boji, na kojima se videla unutrašnjost zgrade u izgradnji u pustinji na severoistoku Sirije, a koje su nagoveštavale da se radi o tajnom nuklearnom reaktoru, preneli su izraelski mediji.

Na fotografijama su se videli radnici iz Severne Koreje i reaktor iznutra koji je imao iste elemente kao severnokorejski reaktor u Jongbjonu.

U narednim danima tadašnji izraelski premijer Ehud Olmert održao je više važnih sastanaka u svojoj rezidenciji u Jerusalimu u ulici Balfur, piše dalje Makovski.

U aprilu je Bela kuća obaveštena o otkriću.

Administracija tadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša smatrala je da nema dovoljno informacija da se opravda preventivni napad na reaktor Al Kibar, tako da su Izraelci počeli sami da se pripremaju za napad.

Nešto pre ponoći 5. septembra 2007. godine četiri aviona tipa F-15s i četiri F-16s poleteli su iz izraelskih vazdušnih baza.

Piloti su nešto pre jedan sat posle ponoći saopštili da je 17 tona eksploziva bačeno na njihovu metu, navodi se u članku.

Izrael inače nikada nije priznao napad na taj reaktor, o kome su sada objavljeni novi detalji.

Izraelski borbeni avioni su inače 1981. godine napali i uništili irački nuklearni reaktor Osirak u izgradnji kraj Bagdada.

(Tanjug, foto: Israel Defense Forces, arhiva)
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.