Tefik Mujović negirao sve optužbe za terorizam

Izvor: RTS, 09.Sep.2016, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tefik Mujović negirao sve optužbe za terorizam

Optuženi za niz krivičnih dela terorizma Tefik Mujović (35) iz Tutina negirao je u Specijalnom sudu optužbe za terorizam tvrdeći da u Siriji nije učestovao u ratnim dejstavima.
Mujović je krajem maja deportovan iz Turske gde je uhapšen po sprskoj poternici, a danas se u sudnici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pojavio sa štakama zbog povrede noge koju je, kako je rekao sudskom veću zadobio kada je turska policija pucala na njega pošto je pokušao da pobegne iz tamošnjeg sabirnog centra u kojem je bio smeštaj.
Iznoseći odbranu pred sudom, Mujović je pored ostalog naveo da je u Siriji bio u četiri navrata, ali da u delu države u kojem je on boravio, nije bilo ratnih dejstava.
Optužen je za udruživanje radi terorizma, vrbovanje i obučavanje za teroristička dela i finansiranje terorizma.
Takođe je trvdio je da nikada nosio uniformu ni oružje.
Odgovarajući na pitanje sudija, zašto se vodi rat u Siriji, Mujović je rekao da se u Siriju ljudi ubijaju "zbog para iz Amerike", a ceo rat definisao kao "veliki biznis".
Negirao je i navode optužnice da je preko Fejsbuka propagirao terorizam i pozivao na samoubilačke akcije u Raškoj oblasti, Beogradu i Rimu, tvrdeći da nema profil na toj društvenoj mreži.
Sudu se danas obratio i Crnovršanin, navodeći da se postupak protiv njega vodi samo zato što je musliman.
"Učinili ste mi veliku nepravdu. Vi me mrzite zato što sam musliman", rekao je Crnovršanin, obraćajući se sudskom veću, koje mu je skrenulo pažnju da u sudnici nema mesta za veru, već da se u njoj utvrđuje istina.
Osim Mujovića u tom slučaju optuženi su i Abid Podbićanin, Sead Plojović, Izudin Crnovršanin, Ferat Kasumović, Goran Pavlović i Rejhan Plojović.
Podbićanin, Pavlović i Plović su još uvek u bekstvu, za njima je raspisana poternica i sudi im se u odsustvu.
Nakon izručenja Mujović je smešten u pritvor Okružnog zatvora u Beogradu.
Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal poginuta je protiv Abida Podbićanina, Seada Plojovića, Tefika Mujovića, Iznudina Crnovršanina, Ferata Kasumovića u septembru 2014, a protiv Gorana Pavlovića i Rejhana Plojovića u februaru 2016. godine.
Ti postupci su početkom maja spojeni i sada se svima sudi u jedinstvenom postupku.
Tužilaštvo je ranije saopštilo da su Pavlović i Plojović optuženi su da su posredstvom Abida Podbićanina i Tefika Mujovića početkom 2013. godine uspostavili vezu sa organizacijama koje su UN proglasile za teroristicke - "Islamska država Iraka i Levanta" i "Front El Nusra", koje u dužem periodu izvode terorističke akcije i druge vidove oružane borbe na teritoriji više država s ciljem nasilnog stvaranja buduće globalne islamske države - kalifata.
Optuženima se stavlja na teret da su od istomišljenika u Srbiji, zemljama u regionu i Zapadnoj Evropi kontinuirano prikupljali novac i finansirali odlazak više građana Srbije, koje su vrbovali radi učešća u oružanim sukobima, najpre u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mujović negirao optužbe za terorizam

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2016

 Optuženi za niz krivičnih dela terorizma Tefik Mujović (35) iz Tutina negirao je danas u Specijalnom sudu optužbe za terorizam tvrdeći da u Siriji nije učestovao u ratnim dejstavima...On je krajem maja deportovan iz Turske gde je uhapšen po sprskoj poternici, a danas se u sudnici pojavio sa...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.