Sukobi islamista i Kurda otvaraju novi front u Siriji

Izvor: Blic, 20.Jun.2013, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi islamista i Kurda otvaraju novi front u Siriji

Islamistički pobunjenici u Siriji presekli su pristup kurdskim područjima na severu zemlje i sukobili se sa borcima nacionalističke Radničke partije Kurdistana (PKK), koje optužuju da podržavaju predsednika Bašara al Asada, saopštili su danas izvori obeju strana.

Ta konfrotacija preti da otvori novi front u sirijskom građanskom ratu koji traje već 27 meseci, u kojem su Kurdi, koji čine oko 10 odsto sirijskog stanovništva, do sada imali ograničeno učešće.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
U sukobima, koji su izbili tokom noći u području grada Ifrin na granici sa Turskom, poginule su četiri osobe, čime je broj poginulih u borbama i atentatima u poslednjih nekoliko dana povećan na 30, dok je više desetina ljudi kidnapovano, rekli su ti izvori.

Zategnutost između Arapa i Kurda, čije međusobne odnose remete nesuglasice oko zemljišta, naročito na istoku Sirije, pojačana je od izbijanja pobune protiv Asada u martu 2011, podsetila je agencija Rojters.

Hiljade Kurda je učestvovalo u mirnim prodemokratskim protestima na početku sukoba u Siriji, ali je kurdska zajednica uglavnom ostala van naoružane i većinom islamističke pobune koja je usledila.

Mada kurdski političcari zauzimaju visoke pozicije u većinom arapskoj sunitskoj muslimanskoj opoziciji, pokušaji da se vodeće kurdske partije stave pod kišobran Sirijske nacionalne koalicije su propali zbog neslaganja oko načina definisanja prava Kurda u budućoj Siriji.

Asadova šiitska vlada je povukla svoje trupe iz gradova na istoku Sirije i iz mnogih delova Ifrina na severozapadu zemlje, garantujući Kurdima autonomiju koju bi, kako mnogi od njih strahuju, mogli izgubiti ako bi Asad bio svrgnut.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sirija: Islamisti napadaju Kurde

Izvor: OkRadio.rs, 21.Jun.2013, 01:59

Islamistički pobunjenici sukobili su se sa Radničkom partijom Kurdistana, jer tvrde da su Asadove pristalice. Islamistički pobunjenici u Siriji presekli su pristup kurdskim područjima na severu zemlje i sukobili se sa borcima nacionalističke Radničke partije Kurdistana (PKK), koje optužuju da...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.