Sukob iz Sirije se preliva na Liban?

Izvor: RTS, 19.Mar.2013, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob iz Sirije se preliva na Liban?

Stejt department potvrdio da su sirijski vojni avioni prvi put bombardovali sever Libana, ocenjujući taj potez kao značajnu eskalaciju sukoba. Američki državni sekretar Džon Keri kaže da SAD neće stajati na putu Velikoj Britaniji i Francuskoj ako žele da naoružavaju sirijske pobunjenike.

Sirijski vojni avioni prvi put su bombardovali sever Libana, potvrdio je Stejt department, navodeći da taj potez predstavlja "značajnu eskalaciju" sukoba. Istovremeno, američki sekretar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Džon Keri kaže da SAD neće stajati na putu država koje nameravaju da naoružavaju sirijske pobunjenike.

Portparolka Stejt departmenta Viktorija Nalend rekla je da su "borbeni avioni i helikopteri sirijskog režima ispalili rakete na severni Liban i pogodili Vadi Kail u blizini pograničnog grada Arsala".

Taj potez "predstavlja značajnu eskalaciju narušavanja libanskog suvereniteta za koju je kriv sirijski režim", rekla je Nalend ocenjujući da je "takva vrsta kršenja apsolutno neprihvatljiva", preneo je Frans pres.

Ranije danas, objavljeno je da su sirijski avioni prvi put od početka krize pre tri godine bombardovali oblast na granici sa Libanom. To dodatno pojačava strahovanje da bi sukobi u Siriji mogli da se preliju na ovu susednu državu.

Agencija Rojters prenela je, pozivajući se na neimenovane bezbednosne izvore, da su sirijski avioni ispalili četiri projektila na nenaseljeni deo granice sa Libanom, blizu sirijskog grada Arsal.

Većinsko stanovništvo Arsala čine sunitski muslimani koji podržavaju sirijske pobunjenike u nastojanju da svrgnu režim na čelu sa predsednikom Bašarom el Asadom, koji pripada alavitima, ogranku šiitskog islama.

Keri: Ne stojimo na putu naoružanja sirijske opozicije

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da SAD neće stajati na putu Velikoj Britaniji i Francuskoj ukoliko žele da naoružavaju sirijske pobunjenike.

Što duže bude trajao građanski rat u Siriji, veća opasnost da se institucije te zemlje uruše i da ekstremisti dođu do ogromnih zaliha hemijskog oružja, rekao je Keri.

Ocenio je da sa 450 hiljada izbeglica iz Sirije, koje se sada nalaze u susednim državama, to postaje globalna katastrofa.

Keri je to izjavio nekoliko dana pošto je francuski predsednik Fransoa Oland pozvao EU da ukine embargo na prodaju oružja Siriji, u želji da se dostavi pobunjenicima.

Međutim, tome se usprotivila Nemačka, ocenjujući da je previše rizičan potez i da bi mogao da dovede do eskalacije sukoba u regionu.

Sličan stav je dugo imala i Obamina administracija, ali je nakon zaoštravanja sukoba u poslednjih godinu dana, stav donekle ublažen odlukom da se opoziciji dodeli medicinska i pomoć u hrani.

Podrška sirijskoj opoziciji jača i u Kongresu, gde je nekoliko demokrata predložilo rezoluciju o pomoći u oružju i treninzima, ako se pobunjenici obavežu da će nakon odlaska sa vlasti Bašara el Asada stvoriti demokratsku zemlju i osigurati nadzor nad hemijskim i biološkim oružjem.

Međutim, na opreznost je ukazao načelnik Generalštaba američke vojske general Martin Dempsi, kazavši da je savetovao Obaminu administraciju da bude pažljiva po pitanju Sirije, zbog toga što je potpuna nepoznanica ko čini pobunjeničke snage.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sukob iz Sirije preliva se na Liban?

Izvor: RTS, 19.Mar.2013

Stejt department potvrdio da su sirijski vojni avioni prvi put bombardovali sever Libana, ocenjujući taj potez kao značajnu eskalaciju sukoba. Američki državni sekretar Džon Keri kaže da SAD neće stajati na putu Velikoj Britaniji i Francuskoj, ako žele da naoružavaju sirijske pobunjenike. ..Sirijski...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.