Stigle prve od planiranih 20.000 sirijskih izbeglica u V.Britaniju

Izvor: Studio B, 22.Sep.2015, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigle prve od planiranih 20.000 sirijskih izbeglica u V.Britaniju

U Veliku Britaniju stigle su prve od 20.000 sirijskih izbeglica, koliko je ova zemlja odlučila da prihvati iz kampova u zemljama susedima Sirije u okviru tzv. "šeme preseljavanja ugroženih osoba", objavila je danas britanska vlada, ne dajući podatke o bro

Predviđeno je da izbeglice primljene na osnovu tog programa dobiju smeštaj, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje i da uživaju "humanitarnu zaštitu" tokom pet godina, nakon čega će moći da se prijave za ostanak u >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Britaniji, prenosi AFP.

Britanski premijer Dejvid Kameron je ranije ovog meseca najavio kako će njegova zemlja prihvatiti 20.000 izbeglica iz kampova u Jordanu, Libanu i Turskoj tokom narednih pet godina, pri čemu će prednost imati najugroženiji, uključujući siročad.

Britanija je još pre te najave primila 216 sirijskih izbeglica na osnovu pomenutog programa, a od izbijanja konflikta u Siriji 2011. odobrila je azil za gotovo 5.000 izbeglica iz te zemlje - znatno manje nego Francuska, Nemačka i Švedska.

Britanija, inače, ne učestvuje u politici EU na planu davanja azila i zbrinjavanja izbeglica i izjasnila se kako neće učestvovati ni u kakvom sistemu kvota.

Kameron je prošle nedelje posetio kampove sirijskih izbeglica u Libanu i Jordanu, obećavajući im dodatnih 100 miliona funti ( 137 miliona evra) pomoći za koju je rekao da će doprineti savladavanju izbegličke krize.

Britanski premijer je u Bejrutu izjavio kako će u naredne tri godine njegova zemlja udvostručiti pomoć školama u Libanu - na 20 miliona funti godišnje, čime će pomoći i izbegličkoj desi iz Sirije i libanskim đacima.

 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Stigle prve izbeglice u Britaniju

Izvor: Mondo, 23.Sep.2015, 09:07

U Veliku Britaniju stigle su prve od 20.000 sirijskih izbeglica, koliko je ova zemlja odlučila da prihvati iz kampova u zemljama susedima Sirije u okviru tzv "šeme preseljavanja ugroženih osoba", objavila je u utorak britanska vlada...Foto: AP Photo/Matthias Schrader..Predviđeno je da izbeglice primljene...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.