Steže se obruč oko Alepa

Izvor: RTS, 05.Avg.2012, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Steže se obruč oko Alepa

Sirijska vojska bombarduje kvart Salahedin u Alepu, glavno uporište pobunjenika koji tvrde da pod kontrolom drže polovinu kvarta. Pobunjenici objavili da su zarobili 48 Iranaca u Damasku, za koje tvrde da su pripadnici milicije šabiha.

Najvažnije uporište pobunjenika u Alepu, kvart Salahedin, opkoljeno je jutros, a sirijska vojska neprestano bombarduje taj kvart. Pobunjenici tvrde da pod kontrolom drže polovinu tog kvarta, a jake borbe vode se i u kvartovima Hamdanije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sukari, Al Ansari i Džamijat al Zahra, u zapadnom delu grada.

General Muhamed Ahmed Faris, pilot sirijske vojske, prebegao je u Tursku, javila je turska državna agencija Anadolija.

Prema izveštaju agencije, Faris je pre nego što je prebegao u Tursku otišao u štab Slobodne sirijske vojske u Alepu, u znak solidarnosti sa pobunjenicima u borbi protiv trupa lojalnih predsedniku Sirije Bašaru el Asadu.

Šezdesetjednogodišnji Faris je prvi sirijski kosmonaut. Kako navodi Anadolija, pokušao je tri puta da pobegne iz Sirije od kada su u martu prošle godine počeli sukobi u toj zemlji.

Specijalni izveštač Politike iz Alepa Miroslav Lazanski, kaže za RTS da je sirijska vojska potpuno opkolila Alep koji stalno nadleću borbeni helikopteri. Prema njegovima rečima, borbe vode u nekoliko kvartova u kojima se nalazi oko 15.000 naoružanih pobunjenika, koji su nedavno dobili protiv-avionske rakete tipa "stinger".

Lazanski kaže da se u Alepu vode tipične gerilske borbe, dok je u Damasku situacija potpuno mirna i da su tačne izjave sirijskih generala da vojska u potpunosti kontroliše glavni grad.

Jedan predstavnik bezbednosnih službi je izjavio da "prava bitka" za Alep tek počinje, da je oko tog grada raspoređeno najmanje 20.000 vojnika i da se očekuje dodatno pojačanje.

Sukobi između pobunjenika i regularne vojske u Alepu, najvećem gradu u Siriji, traju od 20. jula, a borbe se nastavljaju i u drugim sirijskim gradovima.

Opservatorija za ljudska prava je saopštila da je regularna vojska juče na kvart Salahedin izvršila najjači vazdušni napad od marta prošle godine, kada su počeli sukobi u Siriji, kao i da je širom zemlje tokom jučerašnjeg dana poginulo najmanje 205 ljudi, među kojima 115 civila, 38 pobunjenika i 52 vojnika.

Prema podacima Opservatorije, od početka konflikta u Siriji, u toj zemlji je poginulo 21.053 osobe, među kojima 14.710 naoružanih ili nenaoružanih civila, 5.363 vojnika i 980 dezertera.

Iranci kidnapovani u Damasku

Sirijski pobunjenici objavili su da su kidnapovali 48 Iranaca u Damasku, optužujući ih da pripadaju iranskoj Revolucionarnoj gardi i upozorili Teheran na dalje otmice zbog njegove podške sirijskom režimu.

Na video snimku postavljenom na Jutjubu, muškarac u uniformi oficira Slobodne sirijske armije, naveo je da su njegovi borci "uhvatili 48 šabiha (pripadnika milicije) iz Irana, koji su bili u izviđačkoj misiji u Damasku", dok Iranci tvrde da su došli na hodočašće u jednu šiitsku bogomolju.

"Tokom ispitivanja, otkrili smo da su neki od njih oficiri Revolucionarne garde", rekao je on, pokazujući dokumenta uzeta od jednog zarobljenog Iranca, koji se pojavio u pozadini snimka.

U video zapisu, grupa muškaraca sedi na podu, dok naoružane osobe iza njih nose staru sirijsku zastavu koju su usvojili sirijski pobunjenici.

"Upozoravamo Iran da ćemo tući sve njihove ciljeve u Siriji. Sudbina svih Iranaca koji rade u Siriji biće kao i sudbina ovih - ili će biti zarobljenici ili mrtvi", rekao je taj čovek.

Televizija El Arabija emitovala je intervju sa čovekom koji je identifikovan kao Abdel Naser Šmeir, komandant jedne pobunjeničke jedinice u istočnom delu Damaska.

"Ima ih 48, plus jedan prevodilac iz Avganistana", rekao je on i dodao da su uhapšeni deo grupe od 150 ljudi koju je poslao Iran, s ciljem da izvidi situaciju na terenu.

Teheran je nekoliko puta tvrdio da u Siriju ne šalje nikakve vojne jedinice. Ministar odbrane Irana Ahmed Vahidi rekao je juče, pre najnovijeg kidnapovanja, da Iran nema nikakve oružane snage u Siriji i da sirijska vlada nije od Irana ni tražila slanje njihovih oficira.

"Sirija ima moćnu armiju koja uživa veliku podršku u narodu. Sirijci mogu da izađu na kraj sa problemima koje su stranci stvorili u njihovoj zemlji", rekao je Vahidi.

Nemačka protiv vojne intervencije

Iako se borbama u Siriji ne nazire kraj, Zapad već pravi planove za razvoj zemlje posle pada Bašara el Asada.

Grupa za obnovu sirijske privrede, osnovana na predlog Nemačke, kaže da je u prvih šest meseci neophodno sprečiti haos i razočaranje naroda, pa je u planu brzo snabdevanje osnovnim potrepštinama, što bi nekoj budućoj vladi dalo vremena da uhvati zalet. Analitičarima se ipak čini da to vreme nije tako blizu.

Ministar odbrane Nemačke Tomas de Mezijer isključio je mogućnost vojne intervencije u Siriji, i posle ostavke specijalnog predstavnika Ujedinjenih nacija Kofija Anana.

"Nespeh diplomatije ne sme da automatski vodi primeni vojne sile", rekao je de Mezijer listu Velt am Zontag i ocenio da je ''bez sumnje gorko i frustrirajuće'', ako čovek mora da gleda na sva ta ubistva, a da pri tom ne može da direktno nešto preduzme.

Ovaj ozbiljni Prus, čije je organizacione sposobnosti hvalila i sama kancelar Angela Merkel, rekao je da Nemačka mora dalje da pruža humanitarnu pomoć i logistički podržava demokratski deo sirijske opozicije.

''Dalje od toga, međutim, ne'', rekao je De Mezijer.

On je ocenio da bi za vojnu intervenciju bile potrebne desetine hiljada vojnika na sirijskom kopnu, kako bi se nasilje sprečilo, što u ovom trenutku nije realno.

''To u ovom momentu nije ni izvodljivo, ni odgovorno'', rekao je de Mezijer, koji je više puta isključio mogućnost vojne intervencije u Siriji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.