Sprema se krvava bitka za Idlib?

Izvor: B92, 03.Sep.2018, 07:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprema se krvava bitka za Idlib?

Sirijska vojska već sedmicama povlači trupe ka Idlibu. Turska je tamo takođe snažno prisutna i šalje dodatne trupe.

Na samitu o Siriji koji se održava u petak, mogla bi da odluči sudbina tog regiona sa tri miliona ljudi, piše "Dojče vele".

Nekoliko dana pre samita o Siriji, sve je više znakova da će u toj zemlji voditi krvave borbe.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Region oko grada Idliba u severozapadnoj Siriji je poslednja velika teritorija na kojoj i dalje vladaju pobunjenici. Među njima je najjači ogranak Al kaide, Hajat Tahrir al-Šam (HTS), bivši front Al-Nusra. Sirijska vlada je tamo koncentrisala svoje trupe trupe i preti ofanzivom.

Turska vojska ima dvanaest posmatračkih mesta u regionu Idliba i takođe je nastavila da pojačava svoje trupe. Prema obaveštenju u Službenom listu Turske, vlada u Ankari je pre dva dana miliciju HTS klasifikovala kao terorističku organizaciju.

Sirijska opservatorija za ljudska prava ranije je najavila da su propali pregovori između Turske i Hajat Tahrir al-Šam oko raspuštanja te teroristčke grupe.

Prema podacima posrednika u UN u Siriji Stafana de Misture ta grupa ima oko 10 000 boraca u regionu Idlib. HTS je - prema sopstvenim navodima - raskinula veze sa Al Kaidom, ali je mnoge vlade i dalje smatraju njenim ogrankom u sirijskim granicama.

Prema pisanju sirijskih opozicionih medija, Turska je pregovorima navodno htela da spreči verovatni predstojeći napad sirijske vojske. Turska strahuje od novog velikog talasa izbeglica koji bi krenuli ka njenim granicima - u slučaju u sirijske ofanzive.

Zbog skoro tri miliona civila u toj oblasti Humantirane organizacije su suočene sa novom humanitarnom katastrofom.

U petak bi trebalo da se održi samit o Siriji na kojem će učestovati Rusija i Iran na strani vlade Bašara al Asada - i Turska, kao zaštitnik sirijske opozicije. Posmatrači očekuju da bi na tom samitu mogla da se odluči sudbina Idliba.

U noći između subote i nedelje više eksplozija je potreslo vojni aerodrom Al-Masah, u blizini glavnog grada Damaska, u centralnoj Siriji. Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopštila da su tom prilikom poginula najmanje dva pripadnika sirijske vojske.

Sirijska državna agencija Sana je izvestila da je taj napad bio iz Izraela, ali su to sirijski vojni krugovi demantovali i reklai da su eksplozije izazvao kratak spoj u skladištu municije.

Izrael je poslednjih meseci više puta napadao ciljeve u Siriji. Izraelci tvrde da su ta bombardovanja bila protiv iranske vojne infrastrukture.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.