Izvor: Press, 25.Nov.2015, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snimak dokazuje da ruski avion nije ušao u turski vazdušni prostor

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je u utorak snimak koji potvrđuje da ruski avion Su-24 ni u jednom trenutku nije napustio sirijski vazdušni prostor.
         Kako je preneo Sputnjik, letački podaci koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane, pokazuju da Su-24 ni u jednom trenutku nije ušao u turski vazdušni prostor i da je napadnut dok je izvodio legitimne manevre iznad >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Sirije.
Turska je danas u pismu Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija saopštila da je oborila neidentifikovan avion koji je narušio turski vazdušni prostor i branila svoje pravo da tako postupi.
U pismu 15-članom Savetu bezbednosti UN i generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu, turski ambasador u UN Halit Čevik je rekao da su dva aviona jutros prišla turskom vazdušnom prostoru i da su upozorena 10 puta tokom pet minuta da promene pravac.
Čevik je kazao da su dva aviona zatim ušla više od kilometar i po na teritoriju Turske na 17 sekundi i da nije poznato iz koje države avioni potiču.
"Nakon povrede (prostora), avion 1 je napustio turski vazdušni prostor. Na avion 2 je pucano dok se nalazio u turskom vazdušnom prostoru iz aviona F-16 koji su bili u patrolnoj (misiji) na tom podrucju", stoji u pismu Čevika u koje je Rojters imao uvid.
U pismu se navodi da se "avion 2, srušio na sirijskoj strani, tursko-sirijske granice".
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je ranije danas da je ruski borbeni avion napadnut kada se nalazio kilometar i po unutar Sirije i upozorio na "ozbiljne posledice".
Upitan da li bi Rusija mogla ovo pitanje da iznese na Savetu bezbednosti, ruski ambasador Vitalij Čurkin je odgovorio: "Ne znam, možda".
 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.