Snage suprotstavljene Islamskoj državi ušle u zapadni deo Rake

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jun.2017, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snage suprotstavljene Islamskoj državi ušle u zapadni deo Rake

Sirijsko-kurdske snage koje podržavaju SAD ušle su danas u zapadni deo grada Rake, čime su otvorile drugi front u glavnom sirijskom uporištu Islamske države, javili su njihovi borci i jedna nevladina organizacija.

Sedam meseci od početka velike ofanzive čiji cilj je da proteraju ekstremiste iz njihovog de fakto glavnog grada u Siriji, Sirijske demokratske snage (SDF) ušle su ove nedelje prvi put u sam grad, sa istoka, a danas su ušle u njegov zapadni deo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Prema navodima direktora nevladine sirijske Opservatorija za ljudska prava, Ramija Abdela Rahmana, sirijsko-kurdske snage zauzele su zapadni deo kvarta Al Šabahija i tu utvrđuju položaje. One su, kako je rekao, zatim napredovale ka susednom kvartu gde se sukobljavaju sa Islamskom državom.

Islamska država zauzela je Raku 2014. i pretvorila taj grad u simbol strahota ekstremista, kao i baza za njihovo planiranje napada počinjenih u inostranstvu.

SAD su u utorak saopštile da će isporučiti oružje kurdskim Sirijskim demokratskim snagama koje su, uz podršku aviona međunarodne koalicije pod vođstvom SAD, proterale islamističke ekstremiste iz većeg dela severne Sirije.

Američki zvaničnici tvrde da su sirijski Kurdi među najefikasnijim borcima protiv Islamske države, dok ih Turska smatra saveznicima terorističke "Radničke partije Kurdistana", zabranjene u Turskoj.

Sirijske demokratske snage raspoređene su istočno, severno i zapadno od Rake, dok su teritorije južno od grada i Eufrat pod kontrolom Islamske države.

Te snage teže da napreduju severno, gde ekstremisti drže bivšu vojnu bazu sirijskih vlasti nazvanu Divizija 17.

Rahman je rekao da je Islamska država ojačala severni pristup Raki jer je mislila da će Sirijske demokratske snage odatle da dođu, dok je zapadni ulaz u grad bio slabije obezbeđen.

U podršku avioni međunarodne koalicije pod vođstvom SAD su bormardovali grad danas ceo dan, a u bombardovanju je poginulo najmanje 13 civila, navela je Opservatorija.

Rahman je rekao da je ukupno 57 civila poginulo od 6. juna, početka napada na grad koji je pre rata imao više od 200.000 stanovnika, a sada je u ruševinama.

UN procenjuje da ipak u tom gradu ostalo oko 160.000 ljudi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.