Snage koje podržava Amerika pozvale poslednje borce Islamske države da se predaju ili umru

Izvor: VOA, 20.Feb.2019, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snage koje podržava Amerika pozvale poslednje borce Islamske države da se predaju ili umru

Milicije u Siriji, koje uživaju podršku Sjedinjenih Država, upozorile su poslednje borce Islamske države (IS) da se predaju ili umru. Desetine kamiona pojavile su se na obodima sela Baguz u utorak kako bi evakuisale sve borce Islamske države koji odluče da se predaju, zajedno sa svojim porodicama. Sirijske demokratske snage (SDF), predvođene Kurdima, kažu da će krenuti u napad nakon evakuacije civila. Ali, zvaničnici Ujedinjenih nacija za ljudska prava zabrinuti su zbog procena da se oko 200 porodica krije u Bagozu. Oni saopštavaju da borci IS-a aktivno sprečavaju žene i decu da odu odatle. Hiljade ljudi, uključujući civile i neke osumnjičene strane borce koji su se priključili IS-u, pohrlile su iz Baguza u poslednjih nekoliko nedelja. Trampova administracija želi da evropske zemlje preuzmu nazad svoje borce koji su pobegli od kuće kako bi se pridružili militantima. Britanija to odbija i oduzima im državljanstvo. Francuska takođe pokazuje malo entuzijazma za prihvat bivših boraca IS-a. Kurdske snage koje se bore protiv IS-a uz podršku snaga SAD saopštavaju da očekuju potpuni poraz IS-a u Siriji do kraja nedelje. "U narednih nekoliko dana, proglasićemo veliku pobedu nad najvećom terorističkom organizacijom koja je ratovala u svetu", rekao je viši zvaničnik kurdskih boraca u utorak.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

SIRIJA Kamioni evakuiraju muškarce, žene i djecu iz posljednjeg uporišta IS-a

Izvor: SandzakPress.net, 20.Feb.2019

Kamioni s muškarcima, ženama i djecom napustili su u srijedu posljednje uporište Islamske države na istoku Sirije, nakon čega arapsko-kurdska koalicija s potporom SAD-a ima otvoren put za svoj konačni udar na džihadiste. S položaja koji drže Sirijske demokratske snage u blizini sela Baghouz,...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.