Smrt bebe u Siriji, bura u Velikoj Britaniji

Izvor: RTS, 09.Mar.2019, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrt bebe u Siriji, bura u Velikoj Britaniji

Britanska vlada se našla na udaru kritika pošto je preminula beba Šamime Begum, tinejdžerke kojoj je oduzeto državljanstvo nakon što je izrazila želju da se iz Sirije vrati u Veliku Britaniju, piše Bi-Bi-Si.
Predstavnici opozicije, ali i vlasti, kritikuju britanskog ministra unutrašnjih poslova Sahida Džavida pošto je u sirijskom izbegličkom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kampu preminula beba britanske tinejdžerke Šamime Begum.

Laburisti su ocenili da je oduzimanje državljanstva tinejdžerki, nakon što je izrazila želju da se iz Sirije vrati u Veliku Britaniju, "bezosećajno i nehumano".
I poslanik vladajućih konzervativaca i bivši ministar pravde Filip Li pozvao je vladu da "razmisli" o svojoj "moralnoj odgovornosti" za tragediju.
Porodica Šamime Begum je poručila da je smrt deteta mogla biti izbegnuta da državljanstvo nije oduzeto.
Sa druge strane, portparol britanske vlade izjavio je da je smrt svakog deteta tragična i podsetio da je vlada savetovala ljudima da ne putuju u Siriju.
"Nastavićemo da radimo sve što je u našoj moći kako bi sprečili ljude da budu uvučeni u terorizam i da putuju u opasne zone sukoba", poručeno je iz britanske vlade.
Tinejdžerka se pre četiri godine pridružila ID
Šamima Begum je pre četiri godine sa dve drugarice napustila London i otišla u Siriju, gde se pridružila Islamskoj državi.
Sredinom prošlog meseca, u izbegličkom kampu u Siriji, novinar Tajmsa je pronašao Šamimu, koja je bila u drugom stanju.

Rekla je tada da ne žali zbog pridruživanja Islamskoj državi, ali da oseća da je "kalifat" na svom kraju.
Nakon porođaja je izrazila želju da se vrati u Veliku Britaniju.
Međutim, britansko ministarstvo unutrašnjih poslova je Šamimi oduzelo državljanstvo, a njeno dete je juče preminulo od upale pluća.
Inače, rekla je da je prethodnih godina u Siriji živela sa svojim mužem, borcem Islamske države poreklom iz Holandije, i da je već izgubila dvoje dece zbog loših uslova života.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

BRITANIJA PODELJENA Nakon odluke da se tinejdžerki koja se pridružila islamistima oduzme državljanstvo usledio je NIZ KRITIKA

Izvor: Blic, 09.Mar.2019

Britanska vlada je doživela kritike zbog odluke da tinejdžerki Šamimi Begum oduzme državljanstvo zato što se pridružila Islamskoj državi, a nakon što je njena tromesečna beba preminula, neki su tu odluku ocenili kao "mrlju na savesti" vlade.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.