Slika okrvavljenog dečaka iz Alepa potresla svet

Izvor: Press, 19.Avg.2016, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slika okrvavljenog dečaka iz Alepa potresla svet

Fotografija i snimak okrvavljenog petogodišnjeg dečaka, koji je izvučen iz ruševina posle razornih vazdušnim udara na Alepo, potresle su svet.
Aleppo Media Center via AP
Na snimcima se vidi kako vidno iscrpljen dečak Omran Dagneš sedi u narandžastoj stolici u kolima hitne pomoći, a krv i prašina mu potpuno prekrivaju lice.
Te slike odražavaju užas Alepa, grada na severu Sirije >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
Fotografiju i snimak su objavili sirijski opozicioni aktivisti, prenela je agencija AP.
Lekari su ustanovili da Omran ima povrede glave.
Na snimku se vidi kako muškarac nosi dečaka koji je prethodno izvučen iz ruševina posle vazdušnih udara na deo grada Katerdži, koji se nalazi pod kontrolom pobunjenika.
Ubrzo posle napada, spasilačke ekipe i novinari počeli su da izvlače žrtve iz ruševina. Među njima je bio i fotoreporter koji je snimio fotografiju povređenog dečaka.
Fotoreporter navodi da su dečak, njegovi roditelji i troje braće i sestara spaseni iz delimično uništene stambene zgrade. Niko od članova porodice nije zadobio teže povrede, ali se zgrada srušila ubrzo nakon što su izvučeni, preneo je Glas Amerike.
"Video sam toliko dece koja su spasena iz ruševina, ali to dete nije imalo pojma šta se dešava. Stavio je svoju ruku na lice i video krv. Nije znao šta mu se dogodilo", rekao je novinar iz Alepa Mustafa al-Sarut za Gardijan.
Naveo je i da je fotografisao mnogo vazdušnih udara na Alepo, ali da je bilo mnogo teško gledati krvavo lice dečaka.
U međuvremenu, Rusija je nagovestila da je spremna da podrži 48-časovni prekid vatre u Alepu da bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći.
Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura izrazio je veliko nezadovoljstvo zbog nastavka nasilja i sprečavanja isporuke pomoći stanovnicima mnogih opkoljenih područja u Siriji.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.