Skoro 100 ubijenih u poslednjem nasilju u Siriji

Izvor: S media, 07.Feb.2012, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoro 100 ubijenih u poslednjem nasilju u Siriji

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov treba danas da doputuje u Damask, gde će se sastati sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom, dan pošto je u toj zemlji, prema navodima organizacija za zaštitu ljudskih prava, u nasilju ubijeno skoro 100 civila.

Netanjahu: Mir se čuva silom!

Klinton: Sa Rusijom je nemoguć konstruktivan rad

Masakr u Siriji

Lavrov je juče izjavio da će Asadu uručiti poruku ruskog predsednika Dmitrija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Medvedeva, ali nije želeo da otkrije sadržinu te poruke.



Prema nezvaničnim informacijama, koje su juče plasirali neki ruski mediji pozivajući se na izjave političkih analitičara, tema razgovora trebalo bi da budu preduslovi za Asadov odlazak s vlasti.

Rusija i Kina uložile su u petak veto na predlog rezolucije o Siriji u Savetu bezbednosti UN, za koji je glasalo preostalih 13 država SB.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton ocenila je da "zemlje koje odbijaju da podrže plan Arapske lige snose punu odgovornost zbog zaštite brutalnog režima u Damasku".

Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je, posle jučerašnjeg susreta s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da Pariz i Berlin neće prihvatiti "blokiranje" međunarodne akcije koja se odnosi na Siriju.

Lavrov je ocenio da je reagovanje Zapada na ruski veto u Savetu bezbednosti UN "nepristojno i na ivici histerije" i dodao da je Moskva iznenađena odlukom Saveta bezbednosti UN da ne odloži glasanje o rezoluciji do njegovog povratka iz Damaska.

"Rusija je apelovala na Savet bezbednosti da ne stavlja rezoluciju o Siriji na glasanje dok ministar i šef spoljnopolitičke obaveštajne službe ne obave posetu Damasku 7. februara. Odbijanje da se sačeka naš povratak iz Damaska pokazuje jasno nepoštovanje", kazao je Lavrov.

U međuvremenu, Sirijska Organizacija za zaštitu ljudskih prava, sa sedištem u Londonu, saopštila je jutros da je u jučerašnjim napadima širom Sirije ubijeno skoro 100 civila.

Prema navodima te grupe, u Homsu i okolini je u žestokom bombardovanju koje sprovode vladine snage poginulo 69 ljudi, preneo je AFP.

U severozapadnoj provinciji Idlib ubijeno je 13 osoba, na severu Sirije 16 ljudi, a u Damasku 15.

Prema podacima UN, broj žrtava 10-mesečnih nemira u Siriji premašio 5.400, a da je najmanje 400 ljudi ubijeno od dolaska posmatračke misije Arapske lige u ovu zemlju 26. decembra prošle godine.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.