Sirijskog predsednika al-Asada koriste u velikoj geopolitičkoj igri - Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 24.Okt.2012, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijskog predsednika al-Asada koriste u velikoj geopolitičkoj igri - Lavrov

24.10.2012. - Asad - garant sigurnosti

Proces transformacije geopolitičke mape Bliskog istoka je u toku, i razni spoljni igrači nastoje obezbediti svoj geopolitički oslonac, tvrdi ruski Ministar inostranih poslova.

Protivnici sirijskog predsednika Bašara al Asada - kako unutar, tako i van Sirije - pokušavaju da ga pretvore u bauka, ali to je samo deo "velike geopolitičke igre", ministar spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Sergej Lavrov je izjavio u utorak, u intervjuu za Rusku gazetu.

Mnogim vanjskim silama "je više na umu Iran, nego Sirija ", istakao je Lavrov.

Iako ministar nije rekao koliko, činilo se da  se komentar direktno odnosio na Izrael i Sjedinjene Države, dve moćne sile u regionu, koje daju punu podršku sirijskim pobunjenicima.

Usred sve većih tenzija u Siriji, vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua udara u ratne bubnjeve protiv Irana, optužujući Islamsku Republiku da tajno sprovodi program nuklearnog naoružanja, pod maskom energetskog istraživanja za civilni sektor.

Međutim, izraelske i američke obaveštajne službe se i dalje ne slažu oko nuklearnog potencijala Irana. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće je u avgustu izjavio da ostaje vremena da "se nastavi sa  diplomatskim pristupom" sa iranskim vlastima.

To sigurno nije odgovor kojem se Netanjahu nadao.

Izraelski Premijer se u septembru pojavio pred Generalnom skupštinom UN, gde je podigao uvis grubu skicu bombe. Povukao je crvenu liniju ispod štapina i upozorio: "Nije pitanje da li će Iran imati bombu. Pitanje je u kojoj fazi možemo zaustaviti Iran da dobije bombu."

Zagovaranje rata sa Iranom, pogoršano sa pravim ratom u Siriji, je dovelo neke posmatrače do zaključka da Izrael i SAD raspiruju nasilje u Siriji, sa ciljem rušenja al-Asadovog režima. Zatim, u slučaju sukoba sa Teheranom, SAD i Izrael neće morati da se suoče sa surovom  vladom u Damasku.

U svetlu ovih događaja, Lavrov je ponovio stav Moskve da bi bilo kakve promene u Siriji trebale da odražavaju želje naroda.

"Činjenica da ljudi na Bliskom istoku i Severnoj Africi, ili u bilo kom drugom delu sveta, žele da žive bolje i budu uvaženi građani u svojim zemljama je apsolutno prirodno, i mi najaktivnije podržavamo te težnje ", naglasio je on.

Istovremeno, Rusija bi želela da vidi spoljne igrače kako se rukovode principom "ne čini nepravdu", što će svim političkim snagama omogućiti da sebi odrede kako žele da sprovedu političke reforme, dodao je.

Lavrov je naglasio da je "Bašar al-Asad garant sigurnosti nacionalnim manjinama, među njima i hrišćanima, koji vekovima žive u Siriji."

Ministar spoljnih poslova je istakao da čak i zapadni partneri Rusije, koji koriste svaku priliku da okrive sirijskog Predsednika za probleme u zemlji, u poverenju priznaju da al-Asad i dalje uživa podršku najmanje jedne trećine stanovništva.

Razlog je, prema rečima Lavrova, jednostavan: Bašar al-Asad je jedan pojedinac koji može da spreči Siriju od kolapsa u neprepoznatljivo mesto gde "manjine jednostavno neće biti u stanju da žive i postoje", rekao je on.

Lavrov je osudio zapadne lidere zbog neuspeha da se povinuju Ženevskom komunikeu i konsoliduju sirijsku opoziciju u legitimnu političku grupu, koja može da sedne za pregovarački sto.

Ženevski komunike se bazira na jednostavnom konsenzusu koji nema alternativu: zaustaviti nasilje, početi pregovore i dogovoriti ono što komunike naziva 'prelazno upravljačko telo', kompromis koji bi trebalo da bude usvojen konsenzusom između vlade i opozicije, rekao je Lavrov.

Sirijska vlada podržava uslove Ženevskog komunikea i lopta je sada na terenu sirijske opozicije, istakao je. Ruski Ministar inostranih poslova je završio svoj intervju izražavajući nadu da će Lakdar Brahimi, novi zajednički specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija i Lige arapskih država za sirijsku krizu, biti uspešan u dovođenju dve zaraćene strane, zajedno, za pregovarački sto.

Lavrov kaže da će Brahimi, narednih nedelja, biti u Moskvi,  na konsultacijama.

Prevod S.D.S.

Izvor: RT    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.