Sirijski ustanici oteli plave šlemove

Izvor: RTS, 07.Maj.2013, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijski ustanici oteli "plave šlemove"

Četvorica pripadnika mirovne misije UN na Golanu nalaze se u rukama sirijskih pobunjenika. Šef svetske organizacije Ban Kimun zatražio da odmah budu oslobođeni. "Oteti su za njihovo dobro", tvrdi Jarnuk brigada. Rusija i SAD će pokušati da nagovore Bašara el Asada i pobunjenike da sednu za pregovarački sto.

Generalni sekretar UN Ban Kimun zatražio je od sirijskih ustanika da odmah oslobode četvoricu pripadnika mirivsne misije svetske organizacije na Golanu, koje je otela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << brigada Jarmuk, tvrdeći da "plavim šlemovima" opasnost preti od Asadovih snaga ili lokalnih razbojnika.

Sva četvorica otetih "mirovnjaka" su Filipinci, čija se baza nalazi nedaleko od sela Džamla na Golanu.

Grupa pripadnika mirovne misije oteta je svega nekoliko časova pre početka sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog državnog sekretara Džona Kerija, koji u Moskvi razgovaraju o načinima na koji bi se kriza u Siriji mogla privesti kraju.

Suštinski, Vašington je sve bliži ideji da naoruža ustanike, koji već dve godine pokušavaju da svrgnu režim Bašira el Asada, ali i strahuje da bi naoružanje moglo pasti u ruke nekoj od brojnih grupa radikalnih islamista koji ratuju na strani pobunjenika.

Rusija je, pak, oštro kritikovala ideje o zapadnoj vojnoj intervenciji u Siriji, kao i pomoć ustanicima, tvrdeći da bi dalja eskalacija nasilja u toj državi ozbiljno uzdrmala čitav region, uključujući tradicionalno ranjivi Liban.

Tokom posete američkog državnog sekretara Rusiji, Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov saglasili su se da se organizuje nova međunarodna konferencija, na kojoj bi bio usvojen plan za put do trajnog mira, koji ovog puta ne bi trebalo da ostane samo parče papira.

Rusija i Sjedinjene Američke Države pokušaće da nagovore predsednika Sirije Bašara el Asada i pobunjenike da sednu za pregovarački sto.  

 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.