Sirijski predsednik Asad smenio premijera

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jun.2020, 17:11

Sirijski predsednik Asad smenio premijera

Sirijski predsednik Bašar al Asad otpustio je danas premijera Imada Kamisa u vreme kada se zemlja suočava sa ozbiljnom ekonomskom krizom, saopštio je sirijsko predsedništvo.

Predsednik Asad izdao je ukaz kojim se premijer Imad Mohamed Dib Kamis oslobađa svojih funkcija, navodi se u saopštenju.

Na njegovo mesto postavljen je ministar za vodene resurse Husein Arnus koji će voditi vladu do parlamentarnih izbora predviđenih 19. jula.

Pedesetosmogodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kamis imenovan je za premijera u junu 2016. godine, a pre toga je bio ministar za energetiku.

Otpušten je u trenutku kada se njegova vlada kritikuje zbog načina upravljanja teškom ekonomskom krizom, obeleženom jakim padom vrednosti sirijske funte.

Sirijska funta beleži najgori pad od početka rata 2011. godine što je dovelo do eksplozije inflacije i zatvaranja trgovina kao i do sada neviđenih demonstracijama u oblastima pod kontrolom vlade.

Ako je sadašnji kurs 700 sirijskih funti za dolar, na paralelnom deviznom tržištu domaća valuta nedavno se menjala po kursu od 3.000 funti za dolar. Pre početka rata u Siriji 2011. dolar je vredeo 48 funti po fiksnom kursu centralne banke.

Stručnjaci kažu da se gubitak vrednosti domaće valute objašnjava američkim sankcijama koje treba da stupe na snagu sredinom juna.

Kriza je pojačana merama restrikcija uvedenim zbog korona virusa, ali takođe ekonomskim potopom susednog Libana pogođenim nestašicom dolara. Prema navodima stručnjaka Liban je Siriji i njenim poslovnim ljudima pružao pristup dolarima, ključnim za privredu i njen uvoz.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.